A Barcelona

Els Mossos no deixaran que Desokupa actuï en l’okupació de la Bonanova

La Comissaria General d’Informació trasllada a la fiscalia els missatges d’aquesta empresa privada i altres usuaris

  • Els Mossos impedeixen el contacte entre contraris i defensors de les okupacions de la Bonanova

  • Batlle demana unificar els desnonaments de dos immobles okupats a la Bonanova

Els Mossos no deixaran que Desokupa actuï en l’okupació de la Bonanova

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tic-tac, ratetes». Amb aquestes paraules, Daniel Esteve, fundador de l’empresa Desokupa, es dirigeix als habitants de La Ruïna i El Kubo, dues finques okupades de la plaça de la Bonanova a Barcelona, per anunciar-los a través d’un vídeo divulgat a les xarxes socials que «sí o sí» els desallotjarà dijous, 11 de maig. ¿Ho farà? Les fonts dels Mossos d’Esquadra consultades per EL PERIÓDICO són contundents: «No».

La policia catalana impedirà una intervenció d’Esteve en aquestes ocupacions perquè, en «un estat de dret», remarquen, l’únic que pot ordenar un desallotjament és «un jutge» i els únics que poden executar aquesta ordre «són els cossos policials».

La Ruïna i El Kubo són dos okupacions que fa diversos anys que estan actives –des del 2019 la primera i des del 2016 la segona– en un dels llocs més distingits de la ciutat. Un període de temps durant el qual no han generat problemes remarcables de convivència. Però amb la proximitat de la batalla electoral per l’ajuntament del 28 de maig s’han convertit en un tema central de l’actualitat barcelonina, que viurà aquests dies, just abans de l’inici oficial de la campanya, la seva particular setmana calenta. Candidats de Vox, Ciutadans i Valents s’han acostat recentment fins a la Bonanova per manifestar-se davant els okupes i demanar-ne el desallotjament. Les mobilitzacions han sigut més aviat exigües, però han aconseguit activar protestes antisistema en favor dels okupes que, al seu torn, han motivat dispositius d’antiavalots dels Mossos. 

El problema ha deixat en els últims dies fotografies d’antiavalots i manifestants poc corrents en una plaça com aquesta. I, tot i que no hi ha hagut aldarulls, els insults i amenaces entre partidaris i detractors dels okupes han forçat els Mossos a teixir dispositius que els han mantingut separats per impedir que contactessin. Aquest dimarts està previst una nova protesta antiokupa i dijous és el dia que Desokupa ha promès ficar-se de ple en el que Esteve considera el cas «de l’any».

Desokupa a la Bonanova

Esteve ha assegurat que arribaran a Barcelona, procedents de la resta d’Espanya, diversos autobusos de manifestants desplaçats per recolzar la intervenció de Desokupa. Tot i que això fos cert, no hi haurà cap intervenció de Desokupa, remarquen les fonts dels Mossos consultades per aquest diari, que aclareixen que el dispositiu de dijous, que tancarà completament la plaça i evitarà de nou el contacte entre manifestants de signe oposat, garantirà el dret a la protesta i la convivència i impedirà qualsevol intent de desallotjament dels okupes, una cosa que només passarà quan un jutge ho ordeni a la policia catalana.

Desokupa és una empresa privada que ofereix els seus serveis a propietaris de domicilis ocupats que no esperen la justícia. Habitualment, el que fa Esteve és arrencar acords als habitants –a qui visita acompanyat de fornits col·laboradors– perquè acceptin abandonar la residència a canvi d’un preu. Però això no és el que dona a entendre que pretén fer aquest dijous, quan amenaça de desallotjar-los «sí o sí». Per aquest motiu, els Mossos han traslladat a la fiscalia aquest vídeo d’Esteve i d’altres usuaris de xarxes socials per si el ministeri públic entén que s’ha comès algun delicte i ordena actuar.

Falta una de les dues ordres

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona recorden que, al marge de les acusacions que llanci l’oposició, la postura del consistori és que La Ruïna i El Kubo, dues propietats de la Sareb, han de ser desallotjades. Però demana que el desallotjament de les dues propietats sigui simultani a causa que les dues estan unides i no té sentit activar una intervenció per buidar només una de les dues finques, argumenten. Ja existeix una ordre judicial per desallotjar El Kubo però no encara per a La Ruïna.

Tensió creixent

Els anys inicials d’okupació no han sigut especialment conflictius. Això no significa que no hi hagi hagut problemes. Un dels més greus és el que relata un veí que resideix en un domicili amb un balcó amb vistes a la finca okupada. «A l’estiu els vaig demanar a crits que callessin perquè feien molt soroll, vam discutir i em van llançar un coet», assegura, ensenyant un vídeo immediatament posterior al suposat impacte i que mostra el petard i la ferida que li va causar. Una altra veïna, que passeja gossos, afirma que dissabte va rebre l’impacte d’un balí al braç que algú va disparar des de l’interior de les cases. Al caliu de les brases electorals disposades per Ciutadans, Valents i Vox, la tensió ha crescut a la Bonanova aquesta primavera, amb enfrontaments entre alguns veïns i okupes durant les nits dels caps de setmana.

Notícies relacionades

Consultats sobre això, alguns comerciants de la plaça, malgrat admetre que la convivència no ha sigut tan conflictiva durant aquest temps com ara es tendeix a representar, també desitgen que les okupacions finalitzin.

Aquest diari ha mirat de parlar amb els okupes de La Ruïna i El Kubo. L’única persona que ha atès la trucada, que ha sortit a través d’una finestra amb el rostre cobert, ha rebutjat fer qualsevol declaració. Les dues finques ocupades, estressades perquè s’endinsen en una setmana complicada, s’han anat fortificant, envoltant-se de tanques, cadenes i candaus.