Ciutat efervescent

Una «tempesta perfecta» d’esdeveniments omplirà Barcelona de visitants al maig i juny

Concerts, congressos, F-1 i festivals disparen les reserves als hotels i la restauració

  • Coldplay torna a Barcelona amb quatre concerts aquest mes

  • Barcelona igualarà els turistes del 2019 però amb preus rècord aquest any

zentauroepp49136540 barcelona  19 07 2019  el turismo de lujo en barcelona en la200423095944

zentauroepp49136540 barcelona 19 07 2019 el turismo de lujo en barcelona en la200423095944 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Música, negocis i esport formaran a partir de la setmana que ve i tot el mes de juny un còctel perfecte per als sectors turístics i econòmics de Barcelona. Una «tempesta perfecta» d’esdeveniments gairebé encadenats no només atraurà milers de visitants (forans i de la resta del territori català), sinó que posarà la ciutat en ebullició i a primera plana de l’agenda lúdica internacional. El primer efecte és una altíssima ocupació hotelera que encadena un inici de temporada especialment bo, però també beneficia l’hostaleria en general amb nombroses reserves corporatives als restaurants locals.

Es tracta d’un període habitualment bo, però que aquest 2023 es conjuga amb un calendari d’espectacles del màxim nivell i amb diverses cites firals importants per al segment dels visitants de negocis.

La ciutat inicia un període en què aconseguir llit assequible serà complicat, en un any en què els preus s’estan mantenint a l’alça després de sumar diversos mesos a una mitjana de 151 euros/nit (27 més que el 2019). Diversos hotelers consultats individualment parlen d’un maig «boníssim» i de dates al complet en les pròximes setmanes. Un exemple: durant el campionat d’Espanya de F-1, al juny, els hotels de luxe que encara tenen habitacions dobles les estan venent ja a entre 500 i 3.000 euros la nit (sense tractar-se de suites).

El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, parla de dades «espectaculars» tant en els últims dies com en les setmanes que vindran, amb dates punta com primers de juny, quan la major part de l’oferta local penjarà el cartell de «ple». Destaca també un perfil de viatger d’«alt poder adquisitiu» lligat a alguns esdeveniments, que en aquestes dates amb tarifes per sobre del normal ocuparà els hotels de més categoria. La mitjana al llarg del mes superarà el 85% d’ocupació i hotels cèntrics estaran a més del 90%.

60% d’estrangers en la F-1

De fet, la competició de Fórmula 1 del Gran Premi d’Espanya a Barcelona-Montmeló, del 2 al 4 de juny, tornarà a comptar amb un 60% d’assistents estrangers, sobretot dels Països Baixos, el Regne Unit i França, segons expliquen fonts de l’organització. «Vam posar a la venda les entrades a finals de novembre i es van esgotar en 10 dies», relaten. Els mesos posteriors van treballar per poder oferir nous productes i ampliar aforament, i finalment a finals d’abril van sortir les últimes localitats a la venda. «Actualment està pràcticament tot venut, i la previsió és fer ‘sold out’», afegeixen. També hi ha últimes places per a algun paquet de viatge amb allotjament.

A més, han treballat per «ampliar l’oferta de productes VIP». S’ha construït un nou edifici al Circuit Pit-lane lounge i s’ofereixen nous productes per a aquesta edició del GP: llotges i Panorama Village. El Garden Village ha ampliat l’aforament i també s’ha ampliat l’oferta de «F1 Experiences». La cita esportiva atrau tota mena de públics, inclòs un viatger molt elitista que omple els millors allotjaments.

Aquells dies també hi haurà gran activitat als millors restaurants de la ciutat i sales d’oci, segons fonts consultades en el sector. En especial, grups organitzats i celebracions.

A més l’espiral d’hiperactivitat musical que ja va iniciar la recent actuació (doble) de Bruce Sprinsgteen, continua la setmana vinent amb la gira d’Elton John, que actuarà al Palau Sant Jordi els dies 22 i 23. El seguiran Coldplay a l’Estadi Olímpic els dies 24, 25, 27 i 28. Molts establiments s’ompliran de seguidors arribats d’altres ciutats espanyoles i europees.

També en l’àmbit ludicocultural, dos festivals tornaran a posar Barcelona en el mapa de les tendències musicals. El primer, el Primavera Sound, portarà el ball al Parc del Fòrum. Aquest any en versió reduïda, ja que l’organització estrena format compartit amb Madrid (una setmana després), on hi ha moltes més facilitats municipals per a aquest tipus de convocatòries.

Del 15 al 17 de juny el desembarcament apunta directe als dos espais de la Fira (la de Montjuïc de dia i la de Gran Via de l’Hospitalet de nit) que acolliran el Sónar. Té un enorme eco local, però també arrossega addictes a la música electrònica i experimental de moltes procedències, especialment a punt de complir el 30è aniversari.

De diferent signe, un altre esdeveniment de més d’un mes de durada també posa Barcelona en el punt de mira: L’Orgullosa, que la convertirà en epicentre d’activitats LGTBI, amb dates destacades com la festa de dissabte vinent, i la jornada del 28 de juny amb una gala musical amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, al Moll de la Fusta.

Notícies relacionades

Per alimentar (col·lateralment) escapades de cap de setmana hi haurà també el multitudinari Barcelona Beer Festival, de cervesa artesana, a la Fira del 26 al 28 de maig i que Turisme de Barcelona també destaca en la seva ‘newsletter’ internacional, com a reclam. Sense oblidar el Tast a la Rambla, que del 8 a l’11 de juny es convertirà de nou en la gran festa gastronòmica del centre de la ciutat, amb 30 parades de degustació dels millors restaurants.

Congressos mèdics i de transport

L’àmbit de fires i congressos es nodrirà, a més, de diverses trobades d’abast internacional. Algunes tan destacades com The UITP Global Public Transport Summit 2023, del 4 al 7 de juny (per a uns 10.000 visitants) i el Congrés Mundial del Parkinson un mes després, per a 6.000. Al juny se succeiran a més diverses cites de més de 3.000 delegats, com l’International Social Housing Festival i el congrés mundial de càncer gastrointestinal, a final de mes.