Rondarà el 85%

Barcelona igualarà aquest estiu l’ocupació hotelera del 2019 però amb preus rècord

El sector creu que l’increment de les tarifes implica un viatger de més qualitat

Barcelona igualarà aquest estiu l’ocupació hotelera del 2019 però amb preus rècord

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’eufòria viatgera desencadenada des de la primavera del 2022, quan la pandèmia va començar a quedar enrere, es mantindrà aquest any malgrat la inflació i els seus efectes. Fins al punt que Barcelona espera tornar als volums de turistes del 2019, quan hi va haver una ocupació hotelera mitjana del 85%. Però el realment rellevant, segons el sector, és que pagaran preus rècord a la ciutat, cosa que comporta filtrar un viatger de més capacitat adquisitiva. Les dades del gener a l’abril avalen aquesta tesi: la tarifa mitjana d’una habitació aquells quatre mesos ha sigut de 151 euros, 27 més que abans de la crisi sanitària. I l’ocupació s’ha igualat en aquest període, amb un 77%, només a 0,28% que llavors.

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha recordat que l’any passat les xifres no van començar a recuperar-se fins a l’abril, mentre que aquest any ha començat amb força. Per això, les previsions són «molt positives» de cara a la temporada alta que comença. La previsió per a l’estiu és arribar al 85% de la prepandèmia, tot i que fins i tot podria superar-se si no passa res que afecti el turisme.

Més despesa i més viatger de negocis

Notícies relacionades

El sector destaca la importància de l’increment de les tarifes, que atén tant l’augment dels costos i subministraments, com la gana viatger després dels mesos de paràlisi del sector. Els que arriben a Barcelona estan disposats a gastar més, i això implica un turisme de més qualitat, assenyala Clos. És una circumstància que s’ha produït a totes les grans destinacions, des de Madrid, a Londres o París.

En aquest sentit, el director del gremi, Manel Casals, remarca que la capital catalana continua tenint preus per sota dels que es donen en la majoria d’aquestes ciutats competidores, per la qual cosa no es preveu que les tarifes tinguin un efecte dissuasori en el turisme de l’any. Clos ha destacat que gran part d’aquest impuls es deu a l’eclosió, aquest any, del viatger de negocis. Les fires tornen a omplir-se (33.000 assistents al recent saló Seafood) i disparen les reserves hoteleres d’aquest segment.