Ampliació al Poblenou

L’escola d’hostaleria ESHOB apuja el llistó a Barcelona al guanyar una nau de Palo Alto

  • Barcelona busca socis privats per rellançar la indústria al 22@

  • L’hostaleria de Barcelona recluta joves talents

barcelona/23110_sala polivalente.jpg

barcelona/23110_sala polivalente.jpg

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

En sintonia amb el que passarà de portes endins, es podria dir que la jugada per a l’ampliació de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB) a l’incorporar una nau annexa del recinte de Palo Alto al Poblenou serà un maridatge perfecte. El centre formatiu farà un salt de nivell amb les noves instal·lacions, que li permetran no només créixer en espai, sinó en recursos per a investigació, formació, disseny i difusió de noves tècniques gastronòmiques. En l’actualitat, els joves que formen són fitxats a tota velocitat pels establiments de la ciutat, mancats de professionals qualificats en l’àmbit de cuina, sala, pastisseria i grau superior de restauració (com futurs directors).

El nou ús que sumarà Palo Alto –l’històric recinte fabril que Javier Mariscal i altres dissenyadors i empreses van ressuscitar i van propulsar com a espai de creació durant anys, que després es va articular des d’una fundació del mateix nom, i que l’ajuntament ha reformulat l’últim any–, quadra amb la filosofia que respira la zona. Perquè l’alta gastronomia i la investigació sobre alimentació representen creativitat i tecnologia, destaca Xavier Marcé, regidor d’Indústries Creatives. La nova vida de Palo Alto suma uns quants actors privats i iniciatives de col·laboració publicoprivada, com aquesta, que suposarà a més dotar d’un millor accés principal a l’ESHOB, molt més espectacular que el que oferia pel carrer de Taulat, 243-259. També serà l’entrada als restaurants que ja acollia l’escola (on els alumnes fan pràctiques) i per a una nova proposta gastronòmica (un mes a l’any) a la zona que s’incorporarà.

Espai municipal cedit fins al 2054

La comissió d’Economia i Hisenda del plenari municipal, en la sessió del 19 d’abril, va aprovar inicialment atorgar una concessió d’ús privatiu a l’escola d’hostaleria de la Nau K del recinte industrial Palo Alto, de propietat municipal al carrer de Pellaires, 30-38. El consistori va reajustar el repartiment dels espais a concurs públic per poder encaixar com un puzle de manera natural l’ampliació de l’ESHOB, adjacent, detalla Marcé. L’escola, fundada el 1985 pel Gremi d’Hotels de Barcelona i el Gremi de Restauració, com a gran pedrera professional de la ciutat, es va traslladar al Poblenou el 2007, i ara completarà la seva evolució.

El centre educatiu passa a tenir dret d’ús dels dos espais fins al 24 de maig del 2054, de manera que pot ampliar l’activitat, tot i que no pretén guanyar nombre d’alumnes. La idea és guanyar «espais específics per a cada formació i créixer en investigació i espai pedagògic», afegeix el seu director, Iñaki Gorostiaga. Està previst iniciar les obres el setembre vinent, perquè estigui llest cap al febrer del 2024.

A la nau K s’ubicaven els antics espais destinats a cantina de Palo Alto, amb una superfície útil aproximada de 270 metres quadrats, dels quals 192 estan en planta baixa i 78 en entresolat, amb accés a les zones comunes i a un hort. Aquest últim punt serà un dels més nous, ja que està previst desenvolupar-lo (abans va estar sense ús) per als cultius dels espais gastronòmics de l’ESHOB i per potenciar diverses varietats (d’herbes a hortalisses). És un dels objectius als quals el centre d’investigació Barcelona Food Lab (registrat per l’escola) aspira, sota la guia del Basque Food Lab (l’escola de Bilbao).

Marcé destaca el perfecte encaix a Palo Alto de l’escola barcelonina d’hostaleria, ja que aprofundirà en innovació gastronòmica i també en sostenibilitat en un moment en què aquesta premissa s’ha tornat essencial en el sector. Així, el Centre d’Investigació Gastronòmica, on podran treballar dos equips, buscarà solucions a problemes que plantegen les empreses d’alimentació i els productors, aprofundint en aspectes com el desaprofitament i els excedents alimentaris.

L’ampliació inclourà un nou amfiteatre retràctil per a unes 100 persones amb una cuina de ‘show cooking’ de set metres (equipada amb àudio, vídeo, gravacions i ‘streaming’) per acollir congressos i presentacions de producte, entre altres activitats pedagògiques. Aquest espai polivalent també permetrà –amb l’amfiteatre recollit– comptar amb 16 cuines pedagògiques per a ‘masterclasses’ i una aula semicircular a la primera planta per impartir formacions de producte i noves tècniques.

Restaurant sorpresa al maig

Fins i tot hi haurà un centre d’atenció i assessorament pedagògic i empresarial per cobrir les necessitats que demana el sector, així com una sala digital per posar en marxa projectes de futur, com la formació en el metavers per a l’àmbit de la cocteleria i el servei de sala, destaquen.

Notícies relacionades

Un dels elements més singulars serà que l’espai de l’amfiteatre es podrà convertir un mes a l’any en un restaurant que muntaran íntegrament els alumnes de grau mitjà i superior. Al maig, dos grups (cadascun,15 dies) desenvoluparan la implantació i gestió d’un projecte de restauració (de l’interiorisme a l’oferta gastronòmica, el servei i la promoció) que activaran amb una petita dotació econòmica. Els beneficis econòmics que aconsegueixin es destinaran a una fundació del sector.

El president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, remarca la importància del projecte, que eleva la «qualitat formativa» de l’ESHOB, la comoditat dels alumnes i la «imatge del centre», gràcies al nou accés i el seu disseny. També destaca el paper que ha tingut l’escola en el desenvolupament del sector a la ciutat, on l’oferta de restaurants i hotels no ha deixat de créixer i amb això la necessitat de professionals qualificats. A l’escola hi ha uns 325 alumnes de cursos reglats, 220 més de cursos específics (de pagament), i cada any passen uns 1.800 ‘alumnes’ temporals dels cursos sectorials vinculats als dos gremis, que han crescut un 400% els últims anys.