El Kubo i la Ruïna

Gran desplegament policial a la Bonanova per una doble protesta davant finques okupades

  • Així va ser la tensa manifestació de la setmana passada

  • Adeu als capvespres als búnquers del Carmel de Barcelona: «És culpa dels turistes»

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Meritxell M. Pauné

La precampanya electoral i el compte enrere sense data per al desallotjament dels centres okupats El Kubo i La Ruïna tensa el barri de la Bonanova. Aquest dimarts se citen davant els immobles dues concentracions antagòniques que han obligat els Mossos d’Esquadra a preparar un gran desplegament d’efectius i comandaments per evitar aldarulls, que semblen probables després de les càrregues policials d’una protesta similar la setmana passada.

En aquests moments la policia catalana està mantenint separades, a través d’un cordó policial, la concentració organitzada per Ciutadans contra les cases okupades de La Ruïna i Kubo i el centenar de persones que estan participant en una manifestació antifeixista a la plaça de la Bonanova en suport als esmentats centres okupats.

Fonts policials apunten a EL PERIÓDICO que el dispositiu té per objectiu primordial «garantir la seguretat i el dret de manifestació dels dos grups», a més de «calmar els ànims a la zona», «en vista de les convocatòries de les xarxes socials i tenint en compte que la setmana passada van xocar veïns i ocupants».

A més, l’àrea de mediació dels Mossos mira també de rebaixar la crispació amb vies d’interlocució amb cada grup. Els Mossos insisteixen que el desallotjament de qualsevol immoble només pot fer-se per ordre judicial i que ara com ara no hi ha ordre dictada per a cap d’aquestes dues finques de la Bonanova. Tot i que siguin el blanc dels retrets per als dos grups de manifestants, el destí d’El Kubo i La Ruïna és i seguirà en mans dels tribunals. 

De dos diferents, en concret, perquè al ser de diferent propietat les denúncies van arribar a jutjats diferents. Una circumstància que preocupa el regidor de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que ja ha demanat que els dos desallotjaments siguin simultanis per evitar un simple traspàs d’ocupants d’una finca a l’altra.

Dues convocatòries i una ‘desokupació’

El partit Ciutadans ha comunicat a Interior la convocatòria d’una protesta davant les cases okupades cada dimarts a les 20.00 h. Hi acudirà l’alcaldable barcelonina Anna Grau, per marcar perfil en matèria de seguretat i com a pressió per a un desallotjament que en realitat depèn de la magistratura. En paral·lel també ha difós la convocatòria l’entitat ultra El Meu Barri Segur, que exerceix de marca blanca de Vox. També hi acudiran veïns pel seu compte a títol personal per queixar-se de la conflictivitat dels okupants.

Notícies relacionades

D’altra banda, col·lectius antifeixistes de Gràcia i Vallcarca han cridat a acudir aquest dimarts a la tarda a la Bonanova «en solidaritat» amb els dos centres socials okupats. Sortiran de Vallcarca abans de les set.

Un tercer element que augmenta la crispació és la convocatòria de l’administrador de l’empresa Desokupa, Daniel Esteve, que ha promès a les seves xarxes socials que el seu equip buidarà les dues finques la nit de l’11 de maig si no ho ha fet la policia. Les fonts consultades dels Mossos d’Esquadra recorden que aquest dia també hi haurà un dispositiu policial, segons les expectatives de les convocatòries, i que impediria la comissió o temptativa de qualsevol delicte per part de Desokupa o altres grups presents.