Especulació immobiliària

Veïns demanen excloure Barcelona del visat d’or per a inversors estrangers

Alerten que aquesta Golden Visa contribueix a l’increment del preu de la vivenda en el conjunt de l’àrea metropolitana

Els inversors estrangers s’han dedicat a comprar finques senceres per després llogar i vendre pisos a preus de luxe

Veïns demanen excloure Barcelona del visat d’or per a inversors estrangers

David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha demanat eliminar de Barcelona i dels municipis de l’àrea metropolitana el visat de residència per a inversors, també conegut com a Golden Visa, per fer front a les enormes tensions i increments de preus que està patint el mercat immobiliari i frenar l’expulsió de veïns dels seus barris.

La Golden Visa està prevista a l’article 63 de la Llei 14/2013. Per això, la FAVB ha fet una petició formal a tots els grups municipals que conformen el plenari de l’Ajuntament de Barcelona perquè l’àrea metropolitana de Barcelona reclami ser exclosa d’aquesta norma.

«Lluny de poder considerar-ho un mercat lliure, el mercat de la vivenda està intervingut i monopolitzat per la presència de les socimis, que s’acullen a les Golden Visa i altres societats patrimonials, com les sicavs, que disposen de privilegis fiscals concedits per llei, un aspecte que pot ser considerat en primera instància tot un atemptat contra la lliure competència», assevera la FAVB en un comunicat emès aquest dijous.

«La Llei 14/2013, aprovada el 2013 amb els vots del PP i CiU, permet que, amb una inversió de mig milió d’euros, es puguin aconseguir el permís de residència a l’Estat espanyol –mitjançant un procediment relativament senzill i àgil– i la lliure circulació per l’espai Schengen. Els anomenats visats d’or no requereixen ni tan sols residir a l’Estat i es concedeixen en 20 dies. Des que la llei va entrar en vigor, el govern espanyol ha concedit 14.801 a canvi d’una inversió immobiliària d’aquesta quantia o superior, sense que cap organisme de l’Estat fiscalitzi l’origen i el final d’aquests capitals. Catalunya, amb un 40% del total dels visats, ostenta el primer lloc del rànquing», alerta la federació.

«Les distorsions produïdes als mercats de la vivenda han produït una accelerada expulsió dels veïns del centre de Barcelona i la seva gentrificació a través de promocions d’habitatges de luxe», afegeixen, al·ludint que, en els últims anys, aquests inversors han comprat finques senceres, les han buidat de veïns, reformat i subdividit en més pisos; per posteriorment vendre’ls o llogar-los a preus extremadament superiors que marca l’Índex de preus de la Generalitat de Catalunya, dificultant així l’accés a la vivenda per a la població general.

La FAVB alerta que aquest fenomen s’observa en diverses zones de la capital catalana, com l’Eixample, el Gòtic, el Born i Sant Antoni. «Per les característiques dels mercats de la vivenda, aquesta concentració de promocions de luxe es converteix en un dels motors dels increments dels preus de tot Barcelona i de l’Àrea Metropolitana», insisteixen.

Pels motius exposats, la FAVB reclama a tots els grups municipals que el plenari de l’Ajuntament de Barcelona porti a terme la petició al govern central de modificació de la Llei 14/2013 per excloure del seu àmbit d’aplicació la ciutat de Barcelona i la seva àrea Metropolitana.

Notícies relacionades

«Aquesta iniciativa estaria en la línia altres ciutats europees més avançades, com Amsterdam, Lisboa i Porto, i de països com el Canadà, que ha aprovat una llei, en vigor des de l’1 de gener del 2023, per la qual es prohibeix la compra d’immobles residencials als no canadencs durant dos anys, excloent els refugiats i els residents permanents», apunten.

«La ciutat de Barcelona ha de parar l’expulsió de veïnes i veïns dels seus barris i ha de garantir l’accés i el dret a la vivenda», conclou la nota de la FAVB.