Perjudici patrimonial

Barcelona neteja a la fi les polèmiques pintades de la basílica del Pi

  • Un any en espera: les pintades de les basíliques del Pi i del Mar

  • Barcelona aprova una brigada ràpida antigrafitis

Barcelona neteja a la fi les polèmiques pintades de la basílica del Pi

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona inicia aquest dimarts la neteja de les polèmiques pintades a la basílica del Pi. Com va denunciar aquest diari aquest mateix abril, feia més d’un any que estaven en espera. El temple del barri Gòtic va rebre una marca a la façana i una altra, molt més gran i problemàtica, en una paret elevada de difícil accés on es conserva un escut del segle XIV. L’aparició d’aquests grafitis i d’altres de recentment esborrats de Santa Maria del Mar va revifar el debat sobre l’impacte del grafiti vandàlic en el patrimoni històric.

Les tasques de neteja requeriran almenys quatre dies de treball in situ, avancen a EL PERIÓDICO fonts municipals. Els operaris de la brigada han tancat la zona i han muntat un elevador a primera hora, i cap al migdia han començat les primeres intervencions sobre la pedra. Al tractar-se d’un edifici catalogat com a bé cultural d’interès nacional –la màxima categoria–, la Comissió de Patrimoni de la Generalitat ha hagut d’autoritzar la metodologia i els productes utilitzats per retirar la pintura sense fer malbé la façana ni l’escut.

El sistema triat és el sorrejat a molt baixa pressió, perquè l’església del Pi està feta de pedra de Montjuïc, un material característic de Barcelona, però molt porós. La pintura penetra fàcilment a la pedra i costa molt retirar-la sense deteriorar capes valuoses sota la superfície, com la policromia que es creu que amaga aquest escut.

Per tot això, tècnics d’arqueologia i restauració han visitat la basílica els últims mesos per valorar in situ les pintades. Tot i que la intervenció es preveu cara, el consistori encara no sap què li costarà exactament netejar aquests grafitis. Dependrà dels dies que hagin de treballar en això els especialistes i els productes utilitzats, entre altres factors.

Un any d’espera

Com va explicar EL PERIÓDICO, aquesta rehabilitació ha tardat més d’un any a arribar malgrat que els responsables de la parròquia van denunciar els danys ràpidament als Mossos d’Esquadra. Fonts municipals remeten al llarg procediment de valoració i autorització, si bé al·leguen que el consistori i la Generalitat van establir «un protocol d’actuació per agilitzar» aquests tràmits. «Lamentem que encara no s’hagin eliminat els grafitis que danyen un edifici patrimonial catalogat com a bé cultural d’interès nacional», va declarar l’arquebisbat de Barcelona a aquest diari fa tres setmanes.

Nou contracte

Notícies relacionades

El govern de Barcelona confia en el futur contracte especial per a la neteja de pintades, que cobrirà els dos pròxims anys (2024-2026) i ampliarà aquesta brigada amb un 30% més de treballadors. Inclourà edificis amb valor patrimonial que hagin sigut vandalitzats, tot i que no siguin públics, i es consolidaran les excepcions que ja ha de fer avui el consistori per actes incívics contra monuments. L’actual neteja del Pi se sufraga amb el pla Cuidem Barcelona, un apèndix de la nova contracta de neteja pensat per afrontar punts negres i imprevistos. 

En paral·lel, Barcelona mira de dissuadir els grafiters amb més pressió policial. Les denúncies contra autors de grafitis i pintades han augmentat significativament. Segons les dades aportades per la Guàrdia Urbana a aquest diari, l’any 2021 hi va haver un total de 281 denúncies, i l’any passat van ascendir fins a les 328, és a dir, es va produir un augment d’un 16,7%. No obstant, la majoria de vegades no se’ls agafa in fraganti i, per tant, no se’ls aconsegueix castigar. Les multes previstes oscil·len entre els 300 i 500 euros.