Festivitat multitudinària

Flors marrons, tenyides i vellutades: així són les noves roses que arriben per Sant Jordi

Mercabarna preveu que se’n venguin sis milions d’unitats i anticipa que els preus es mantenen respecte als de l’any passat

Flors marrons, tenyides i vellutades: així són les noves roses que arriben per Sant Jordi

MIQUEL VERA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Mercabarna-flor preveu que es venguin sis milions de roses a Catalunya per Sant Jordi, de les quals dos milions sortiran de les seves instal·lacions. La presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha recordat aquest dimarts que, amb motiu del 23 d’abril, es venen un terç de les roses anuals que es comercialitzen a Catalunya. Ha augurat que la festivitat de diumenge vinent «serà un èxit perquè cau diumenge».

Per tipus de rosa, Ballarín ha assenyalat que a les tradicionals flors vermelles Freedom i Red Naomi aquest any s’hi sumarà l’Explorer, més gran i vellutada. En la resta de colors, les més venudes són les roses blanques i grogues, i aquest any la novetat són les flors marrons, i l’acompanyament serà de flors de núvol, eucaliptus i espigues tenyides per succió. A part, ha assegurat que es mantindran els preus de les roses respecte a l’any passat.

La regidora ha expressat que és una «bona notícia» que la jornada sigui després de la Setmana Santa. La regidora ha vaticinat que els barcelonins es quedaran a la ciutat i ha afegit que, al ser diumenge, l’arribada de turistes i de visitants de la resta de Catalunya es veurà afavorida.

Ballarín ha explicat que el fet de ser festiu facilita que les vendes de roses s’allarguin durant quatre o cinc dies. En aquest sentit, ha explicat que les empreses ja han encarregat roses per entregar-les als empleats dijous –per la tendència a teletreballar divendres– i s’espera que es vagin comprant fins dilluns. Una altra de les «condicions subjectives per a l’èxit» de la jornada és que tant llibreters com floristes podran instal·lar parades al carrer entre el divendres 21 i el diumenge 23.

Només dos productors catalans

Notícies relacionades

Ballarín ha fet una crida a comprar les roses «que arriben pels canals oficials». La regidora ha explicat que s’ha creat un programa informàtic amb el Gremi de Floristes per atorgar les llicències i tenir un control, en les seves paraules, més clar de la distribució de les flors.

La regidora ha comentat que el 60% de les flors venudes procedeixen de Colòmbia; el 20% són equatorianes; el 15%, holandeses, i el 5% restant, catalanes. Ha lamentat que «la rosa produïda aquí és residual», ja que a Catalunya queden dos productors.