Reforma sense consens

Tensió veïnal per un intent d’acampada en plena ronda de Sant Antoni

  • Els residents han denunciat la situació i la Guàrdia Urbana ha instat que es retiri. Es queixen d’incidències diàries vinculades a la pacificació de l’eix

barcelona/WhatsApp Image 2023-04-04 at 11.15.47.jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2023-04-04 at 11.15.47.jpeg

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Per als que venen des d’altres carrers a jugar a futbol, passejar, asseure’s en els bancs, reunir-se amb música i unes begudes o vendre articles de manera ambulant, entre molts altres usos, la ronda de Sant Antoni funciona com a punt de trobada o esbargiment. Però els veïns i comerciants que viuen o treballen a peu de ronda es continuen queixant diàriament que, després de l’eliminació de la vella llosa i la seva reobertura com a espai públic fa gairebé un mes, alguns d’aquests usos xoquen amb el descans o la vida veïnal. Aquest dimarts, han alertat del muntatge d’una tenda de campanya per pernoctar. Temien que passés com al litoral de Barcelona, on es van arribar a alinear diverses botigues de lona on algunes persones van dormir durant mesos. Després de mostrar la foto a les xarxes socials, ha arribat una patrulla de la Guàrdia Urbana i ha convidat els seus ocupants a retirar-la.

Els veïns de primera línia estan disgustats amb el desenllaç (fins al moment) de la tempestuosa reforma de la ronda –el seu pla de pacificació l’han aprovat els Comuns– per a satisfacció de la plataforma d’entitats socials i veïnals que defensava l’erradicació definitiva del trànsit de vehicles i la seva funció cívica i social, i per a consternació de la plataforma de residents i comerciants del mateix eix, que preferirien una opció menys contundent, per facilitar els accessos i el transport públic.

Aquests últims mantenen ara que la intensitat d’usos a la zona, amb l’incivisme nocturn, degraden el suposat espai de convivència.

Des que la llosa va ser retirada per la pressió veïnal, la ronda està neta de nou, en una situació transitòria una mica precària (atès l’aspecte de l’asfalt) fins a la seva reurbanització definitiva, segons el disseny defensat per Barcelona en Comú, amb l’oposició dels seus socis socialistes.

La Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni creu que el resultat de les eleccions podria suposar reobrir-ne el debat, ja que mantenen que no hi ha temps material de licitar abans l’execució de les obres. No obstant, diàriament recullen les queixes dels veïns, sigui per problemes d’inseguretat, perquè es juguen partits de futbol (adults) en plena nit i els cops de pilota molesten, o perquè hi ha conats de venda de l’anomenat ‘mercat de la misèria’ o, sobretot, pels ‘botellons’ amb música a tot volum que s’enquista en alguns bancs.

Notícies relacionades

Aquest malestar ha fet que la Guàrdia Urbana torni a tenir una presència més freqüent en l’eix. Aquest dimarts, poques hores després del muntatge d’una tenda de campanya annexa a l’estructura que exerceix de petita oficina municipal sobre la transformació de la ronda de Sant Antoni, com diu a les seves parets, han fet retirar la botiga. «Tenim temporada de càmping (nivell professional) oberta a Rda Sant Antoni! Visca la pacificació! Gràcies @bcn_ajuntament», havia escrit un afectat a les xarxes socials.

Aquests es queixen també del suposat garbuix de bicis o patinets entre els passejants en alguns moments, i de la brutícia que troben molts matins en forma de llaunes i restes d’alguna gresca, explica un portaveu. Volen recuperar «la vida de barri», la mobilitat dels més grans que s’han vist «tancats» per les restriccions de trànsit, i uns usos més consensuats amb els residents, insisteixen des del mateix flanc.