Pacificació

Colau aprova sense el PSC la reforma de la ronda Sant Antoni

Llum verda inicial a la proposta dels Comuns per crear un gran àmbit pacificat entre Floridablanca i Villarroel

A1-168811520.JPG

A1-168811520.JPG / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El govern municipal de Barcelona tira endavant la reforma de la ronda Sant Antoni, finalment sense el PSC. Els Comuns s’han mantingut en la seva proposta de pacificació entre els carrers Floridablanca i Villarroel, presentada al febrer, a la qual només han introduït alguns retocs de poca importància. La comissió de govern –òrgan que reuneix només els regidors de BComú i el PSC– ha aprovat el projecte executiu aquest dijous, tot i que amb el vot en contra dels regidors socialistes.

El consistori ha assegurat en una nota de premsa que preveu portar a aprovació definitiva el pla abans d’eleccions, cosa que permetria adjudicar les obres al juliol i iniciar-les a finals d’estiu. Al cap d’uns 10 mesos, és a dir, durant la primavera del 2024, s’estrenaria la nova ronda segons aquest calendari estimat. La inversió ascendeix a 11,3 milions d’euros. No obstant, la falta de suports polítics pot fer descarrilar la validació final i si hi hagués un canvi d’alcaldia es podria arribar a parar el projecte.

¿En què consisteix la proposta?

Com ja va explicar El Periódico, el pla dels Comuns implica incrementar fins als 16.300 metres quadrats l’espai públic per a vianants i zones verdes integrats entre la ronda i el carrer de Tamarit (1.000 més que els actuals), la creació d’un gran àmbit pacificat entre Floridablanca i Villarroel amb la plaça del pes de la Palla, dotada d’una nova àrea de joc infantil. També es preveuen dues placetes noves en els encreuaments amb Casanovas i amb Tamarit, i la pacificació d’aquesta última per connectar la futura ronda amb la superilla de Sant Antoni.

A més, incorpora el carril bus de baixada entre Villarroel i Comte d’Urgell per evitar la volta que ara fa en contradirecció des de Tamarit per Urgell al dirigir-se a Manso. En aquest tram hi haurà una vorera de més de 17 metres d’amplada en el costat Raval. El pas de bicicletes queda integrat sense un carril específic. Els Comuns insisteixen que el seu pla és fruit del procés participatiu fet, tot i que una part dels veïns de la zona –agrupats en una plataforma d’afectats– no avalen la proposta.

Canvis finals

Els retocs al projecte afecten els acabats. D’una banda, el sorral previst com a rambla central es redueix notablement en el projecte definitiu i queda reduït a un quadrat. La resta del paviment serà de pedra natural de façana a façana. Fonts consultades aclareixen que s’ha retallat la plaça ‘tova’ perquè els veïns demanaven més espai per fer activitats i també per raons tècniques del pas de vehicles d’emergència. D’altra banda, s’incorporen pèrgoles de fusta amb vegetació i fotovoltaiques que no apareixien en les recreacions virtuals difoses fa un mes.

Com a avantsala de la reforma, aquest març el consistori ha retirat la polèmica llosa de la ronda, que es va col·locar com a suport del mercat provisional de Sant Antoni. Lluny d’il·lusionar-los, el canvi va irritar els veïns de les finques més pròximes pel mal estat de l’asfalt que va aflorar sota la llosa i el retorn de l’incivisme i el soroll.

«Es governa fins a l’últim dia»

«Creiem que és una molt bona proposta, que ens permet garantir un espai lliure de vehicles i resoldre el conflicte del bus en contradirecció», ha defensat aquest migdia la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú). Sobre que descarrili el pla, Sanz admet que «és evident que l’adjudicació l’haurà de fer el futur govern de la ciutat», però adverteix que hi haurà una licitació en marxa i tirar-la enrere tindrà conseqüències en indemnitzacions».

Notícies relacionades

La responsable d’Urbanisme i ja número 3 de la llista electoral de Colau no ha escatimat crítiques al PSC per votar-hi en contra: «És un error, la seva proposta [reduir el trànsit al mínim sense vetar-lo] deixa enrere les propostes que fan les AFAs i les entitats que demanen la pacificació». «Aquesta és l’única proposta possible per recollir totes les peticions, qualsevol altra no comptarà amb l’aval d’unes o altres entitats», ha conclòs.

També ha defensat la legitimitat de condicionar el pròxim govern davant unes eleccions molt disputades: «Es governa fins a l’últim dia».  «Qualsevol govern ha d’estar orgullosíssim de tirar endavant aquest projecte», ha insistit. Ha reivindicat que «comerciants i veïns han demanat acabar el mandat amb una proposta preparada per a licitació i aprovada» perquè esperar després dels comicis «eternitza un espai sense acabar i la sensació de degradació».