Conflicte a Barcelona

L’antic Pinotxo de la Boqueria es converteix en Mític Bar

  • El nou titular dels històrics llocs opta per una altra denominació, mentre un dels antics copropietaris planeja un nou negoci amb la icònica marca. Un llibre rendirà homenatge a Juan Bayén a l’abril.

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El traumàtic final del bar Pinotxo del mercat de la Boqueria continua sumant capítols des de fa un parell de mesos, quan es va produir el seu traspàs per sorpresa. L’enèsim afecta al nom, que és motiu d’una pugna judicial entre els dos antics copropietaris, i que s’acaba de saldar amb una nova denominació per al que va ser el negoci de sempre, ocupant sis parades a l’entrada del mercat: Mític Bar. Fa honor a la casa, fundada fa 80 anys, tot i que cal veure si la legió de turistes que entraven diàriament al recinte buscant el famós segell acabaran o no asseient-se en una barra amb un altre nom. Mentrestant, l’exmeitat del Pinotxo, Jordi Asín Bayén, continua buscant el millor local possible a la zona per iniciar una nova etapa amb la marca que considera seva legítimament.

El mercat i la clientela viuen amb certa angoixa el desenllaç del que va ser una icona local. Alguns n’han pres part. Hi ha qui defensa a Juanito Bayén, retirat als 89 anys, pel seu historial, el seu arrelament i per ser fill de la Catalina, la fundadora. Però també té molts defensors el Jordi, net de la matriarca i fill de la germana del Juan. Ha passat bona part de la seva vida rere la barra, ha dedicat hores com el que més, en la gestió i els fogons, i és propietari al 50% de la societat familiar que van formar fa poc més de dues dècades amb el seu oncle. Tant de l’explotació del negoci, com del seu contingut i nom. Però des que el Juan va penjar l’hàbit (els seus populars armilla i corbata de llacet de cambrer clàssic) per temes de salut al desembre, la relació familiar s’ha ultracongelat.

Nova etapa

Bayén va decidir el traspàs unilateral de les parades al febrer, aprofitant que a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona només constava el seu nom, tal com era habitual fa anys en les concessions de mercats. La seva germana li havia cedit la seva part a aquest efecte, i la societat familiar suposadament equilibrava aquesta situació.

L’operació va agafar per sorpresa els Asín (la seva dona i fill eren part de l’equip), que van haver de reaccionar per la via judicial. Després que el jutjat Mercantil número 9 dictés cautelarment el cessament de l’ús del nom Pinotxo, el nou titular (Restaurante Egipto SLU) va retirar el rètol i va tapar el nom amb cinta americana al seu tendal.

Finalment ha optat per rebatejar-lo amb el nom de Mític. Les cartes ja apareixen amb aquesta marca, tot i que els rètols estan pendents. De moment, la casa continua operant amb els platets habituals (recreats pel nou equip) i els seus tamborets continuen plens. No obstant, els advocats d’Asín pledejaran també pel negoci, al considerar que també formava part del patrimoni de la societat.

Notícies relacionades

Sabent que aquesta contesa pot ser molt llarga –«el negoci seguirà [... però desgraciadament no podrà fer-ho a les parades que el senyor Juanito ha cedit a un tercer», va notificar el bufet Sol Muntañola–, Jordi Asín busca un nou espai on reprendre la seva activitat, amb el mateix equip i proposta gastronòmica. Afirma a aquest diari que encara no l’ha trobat, però que la continuïtat és un fet, sota la marca Pinotxo que considera legítimament de la seva copropietat.

Llibre homenatge a la vista

Enmig d’aquest culebró imprevist, el pròxim abril es presentarà un llibre d’homenatge a Pinotxo, amb Juan Bayén com a protagonista. Era un acte esperadíssim que arribarà en un moment delicat, i sense cap bar amb l’esmentat nom que faci honor al seu meritori passat ni al seu convuls present.