Un fenomen bonic

Així és (i així s’ha format) l’espectacular corona solar que s’ha vist sobre Barcelona

Així és (i així s’ha format) l’espectacular corona solar que s’ha vist sobre Barcelona

Alfons Puertas / Observatori Fabra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una corona solar és una capa de plasma extremadament calent i tènue que envolta el Sol. Es forma a causa de l’activitat magnètica a la superfície del Sol, que produeix un camp magnètic que s’estén des de l’interior del Sol fins a la seva atmosfera exterior.

Aquesta capa està composta per gas ionitzat a altes temperatures, cosa que li dona una aparença brillant i difusa. La corona solar es forma a partir del plasma que es troba a la fotosfera del Sol, que està composta principalment d’hidrogen i heli.

La corona solar es pot observar durant un eclipsi total de Sol, quan la Lluna cobreix completament el disc solar i només la corona és visible al voltant de la Lluna. També es pot observar mitjançant telescopis especials dissenyats per bloquejar la llum del Sol i permetre que només es vegi la corona.

Sense eclipsi

Però no és tan habitual poder veure-la a simple vista sense eclipsi pel mig, que és el que ha passat aquest dijous al migdia i el que ha fotografiat l’observador de l’Observatori Fabra de Barcelona Alfons Puertas. A les imatges, vistes per sobre de l’edifici de l’Observatori, es pot veure perfectament formada la corona solar.

A més, cal tenir en compte que Espanya porta ara 118 anys (des de 1905) sense presenciar un eclipsi total de Sol. No obstant, aquesta dècada es podran veure a la Península tres grans eclipsis de sol en anys consecutius. El primer serà el 2026 i el següent, el 2027. Però és que, a més, el 2028 n’hi haurà un altre, aquest de tipus anular, igualment excepcional.

Notícies relacionades

La temperatura de la corona solar és molt més alta que la de la superfície del Sol, i arriba a diversos milions de graus de temperatura. No obstant, la densitat del plasma és molt més baixa que la de l’atmosfera terrestre, cosa que fa que, en principi, la corona sigui tènue i difícil d’observar.

Una cosa que no passa a les fotos de l’observador Alfons Puertas, de l’Observatori Fabra, que aprofita l’edifici astronòmic de Barcelona per poder captar amb plenitud la corona solar.

Temes:

Barcelona Sol