23 d’abril

Una ‘badada’ deixa el diumenge de Sant Jordi sense obertura comercial a Barcelona

L’ajuntament assegura que les associacions de comerciants no van sol·licitar que les botigues obrin durant la jornada quan van tenir ocasió de demanar-ho

Una ‘badada’ deixa el diumenge de Sant Jordi sense obertura comercial a Barcelona

XAVIER GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja sense cap restricció ni mesura de precaució sanitària vigent per la covid, es preveu que Sant Jordi torni el pròxim 23 d’abril amb tota l’esplendor pròpia dels temps prepandèmics, sempre que la pluja i el vent no s’hi entremetin com l’any passat. Llibreters i floristes aspiren a una jornada de rècord, en la qual l’èxit del dia sigui amplificat per la fortuna de caure aquesta vegada en diumenge. La previsible afluència d’una multitud a Barcelona per passejar per les parades que s’instal·laran al carrer fa semblar que seria un dia festiu propici per a l’obertura de negocis, però no serà el cas. Ni la Generalitat ni l’ajuntament de la capital l’han inclòs en els 10 diumenges a l’any en què es permet que les botigues obrin de manera excepcional.

La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), ha explicat que cap gremi comercial ho va proposar quan van tenir opció d’escollir les dates que preferien. «Cap va veure que el 23 d’abril queia en diumenge», ha afirmat la regidora en la comissió d’Economia d’aquest dimecres, en resposta a un prec de Ciutadans.

La formació taronja ha reclamat que s’autoritzi que els negocis puguin apujar la persiana un dia tan assenyalat a Catalunya. La regidora liberal Noemí Martín ha explicat que es feia ressò d’una petició de la fundació Barcelona Comerç. 

Petició al Govern

Ballarín ha afirmat que el mateix suggeriment ja s’havia elevat al govern local a través d’una altra patronal, Barcelona Oberta. Ha comentat que l’executiu va pensar que podia ser una bona oportunitat per als establiments, convalescents després de la crisi desencadenada per dos anys de restriccions a causa de la pandèmia. La regidora ha explicat que l’executiu municipal va consultar si hi havia l’opció a la Generalitat, competent per concedir el permís. «La resposta ha sigut negativa», ha assenyalat.

Notícies relacionades

La socialista ha recordat que la Generalitat dicta vuit diumenges en què es tolera que els comerços estiguin oberts i el consistori n’escull dos més. «En el consell de la Generalitat en què hi ha els comerciants, van determinar quins eren els dies festius fa un any i escaig i no van fixar aquest diumenge. A l’Ajuntament de Barcelona, sempre els consultem quins diumenges prefereixen per obrir. Cap va veure que el 23 d’abril queia en diumenge», ha assegurat.

Amb els dies festius ja seleccionats per a les obertures comercials, Ballarín ha afegit que només seria possible que el gruix dels comerços atenguessin el públic el 23 d’abril per una ordre excepcional. «Però la resposta ha sigut que no», ha reiterat. De tota manera, la llei catalana sí que permet que les llibreries estiguin obertes quan se celebri Sant Jordi en diumenge, com és el cas. La norma també empara que els establiments de més de 300 metres quadrats apugin la persiana sense necessitat d’una autorització especial.