De cara al pròxim mandat

El govern de Colau proposa endurir el càstig a les terrasses de Barcelona que se saltin la norma

L’executiu municipal admet infraccions però al·lega que amb l’actual ordenança no n’hi ha prou per penalitzar la reincidència

El govern de Colau proposa endurir el càstig a les terrasses de Barcelona que se saltin la norma

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de l’alcaldessa Ada Colau ha assegurat aquest dimarts que no té prou eines per dissuadir bars i restaurants de Barcelona que s’excedeixen dels permisos que disposen per instal·lar terrasses. De fet, ha reconegut que hi ha locals d’hostaleria a la ciutat que s’extralimiten de les autoritzacions concedides, ja sigui ocupant més tram de vorera del que poden o col·locant-hi cadires i taules de més, entre altres presumptes abusos. No obstant, afirma que l’actual ordenança de terrasses resulta insuficient per perseguir l’incompliment reiterat.

«Hi ha bars que incompleixen més de cinc o sis preceptes de l’ordenança. Hem de ser més efectius des del primer i que no surti a compte», ha afirmat la tinenta d’alcalde Janet Sanz (Barcelona en Comú) en la comissió d’Urbanisme. Al seu torn, Sanz ha afirmat que «una de les qüestions clau per al pròxim mandat», que arrencarà després de les eleccions municipals del 28 de maig, serà modificar l’ordenança de terrasses perquè «inclogui mecanismes més efectius des del primer incompliment». «Ara costa aplicar-la en cas de reincidència», ha confessat.  

L’admissió de la regidora dels comuns ha vingut al cas d’una proposició d’ERC en què ha urgit el govern municipal a fer complir disposicions de l’ordenança de terrasses. Els republicans han remarcat que, tot i que són una minoria, hi ha establiments que incorren en «escandalosos» desacataments a la norma. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha suggerit que no es renovin llicències als negocis que se saltin els permisos amb insistència. 

La proposició s’ha aprovat amb els vots de les dues forces de l’executiu local (Bcomú i PSC) i els republicans. La resta de l’oposició s’ha mostrat escèptica que les faltes siguin generalitzades i ha reclamat que es concreti on es produeixen.

6.500 inspeccions el 2022

Notícies relacionades

Així mateix, Sanz ha detallat les xifres de les actuacions de l’ajuntament el 2022 contra els incompliments de la norma de terrasses. La regidora ha concretat que, durant l’any passat, es van efectuar unes 6.500 inspeccions, es van obrir uns 3.500 expedients sancionadors i es va donar curs a 218 expedients de retirada de taules i cadires.

Des d’inicis del 2023, el consistori ha ordenat unes 700 inspeccions, 500 expedients sancionadors i 52 més per a retirada de mobiliari no autoritzat. Ciutat Vella és «on més reiteradament s’incompleix» el reglament, segons la tinenta d’alcalde, i es van obrir 400 processos sancionadors de mobiliari no autoritzat, 350 per excés d’ocupació i 150 per reduir l’espai ocupat a la vorera. «D’acció n’hi ha però hem de fer-la més efectiva», ha al·legat Sanz.