Nova etapa d’un històric

El bar Pinotxo reobre amb nou amo a la Boqueria

  • L’icònic lloc que va ser sobtadament traspassat fa uns dies ha aixecat la persiana mantenint el mateix estil de cuina catalana de mercat i, de moment, la cotitzada marca

El bar Pinotxo reobre amb nou amo a la Boqueria

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A la barra del bar Pinotxo de la Boqueria aquest dimecres tornen a córrer els platets de ‘callos’ i de cigrons amb botifarró. No exactament els mateixos, però molt semblants i, segons els comensals, molt bons també. Després de diversos dies de tancament, la persiana s’ha tornat a aixecar, de moment amb el mateix nom comercial però un equip nou. No hi ha ni un dels integrants de l’anterior etapa, però el nou xef –que durant molts anys va estar a l’altre costat de la barra com a client– assegura que respectarà al màxim aquesta herència de sabors. L’expectació ha sigut màxima.

L’obertura ha sigut a una hora anòmala per a un bar matiner de mercat, cap a a les 10 del matí, perquè les elaboracions anaven contra rellotge per intentar debutar avui. En els últims dies s’havia especulat molt sobre si l’emblemàtic bar podria continuar sent Pinotxo. Com va informar aquest diari, el titular del bar des de fa dècades, Juanito Bayén, es va jubilar als 89 anys per problemes de salut, però inicialment va continuar al comandament el seu nebot Jordi Asín Bayén amb la seva pròpia família, que també eren històrics rere la barra. Tots dos s’havien associat per a la gestió fa 21 anys, però el mes passat el bar va ser traspassat només per l’oncle perquè estava al seu nom, i per a sorpresa del nebot. L’ajuntament va autoritzar l’operació, a l’ésser de concessió municipal.

D’aquesta manera, després de les desavinences familiars, sorgien les incògnites sobre els drets de la cotitzada marca, que apareix en moltes guies turístiques de la ciutat i és un gran reclam local. Fins al moment ningú s’ha pronunciat respecte a l’ús d’aquesta. Jordí Asín, que a més de gestionar-lo també cuinava des de fa anys, encara està commocionat pel succeït i decidint els seus pròxims passos respecte a això, assenyala a aquest diari. Al mercat corre el rumor que el tema acabarà als tribunals.

Receptes adaptades i marioneta

La reobertura ha generat avui una gran enrenou, perquè la Boqueria no es podia perdre un dels seus grans valors. I més amb la ubicació del bar, a les portes principals del mercat. El nou titular, com ja va transcendir, és una societat d’un empresari que des de fa molts anys ha realitzat inversions a la Rambla i fa tot just uns anys va comprar també el Bar Central del mercat. Però a Pinotxo calia posar en valor el seu receptari, així que l’elegit ha sigut el xef Aníbal Bonino, client habitual del bar, amb àmplia experiència en cuina i currículum a set països, a més de la seva Argentina natal.

Amb nervis, Bonino aquest matí ha despatxat els primers guisats, que continuaran marcant la identitat de l’establiment. «La filosofia serà la mateixa, cuina catalana i de mercat», assenyala. I somriu al recordar que, per sort, diversos llibres de receptes de Pinotxo faciliten la continuïtat. Encara amb tot, incorporen alguns plats de peix, i com sempre elaboracions del dia que dependrà del producte de temporada i el millor que ofereixin les parades del mercat cada jornada, afegeix.

Notícies relacionades

Per als que temin per algunes dels seus referents, es pot destacar que es mantenen alguns proveïdors clau, com Menuts Rosa (al mateix mercat del seu celebrat cap i pota, i més triperia), o els deliciosos xuixos d’una pròxima pastisseria que el manté l’exclusivitat de la distribució en barra.

Estèticament, de moment pocs canvis. Hi ha nova cafetera (en lloc de la que tants anys va acariciar Juanito per a aquells tallats tan característics). I un de molt significatiu: una marioneta de Pinotxo que algú els ha regalat aquest matí i sembla encapçalar la nova etapa.