Equipament al Poble-sec

La Casa de la Premsa de Montjuïc estarà reformada com a biblioteca i seu veïnal el 2029

La reforma costarà uns 7 milions i requerirà una modificació per separar l’immoble de la caserna annexa de la Guàrdia Urbana

La Casa de la Premsa de Montjuïc estarà reformada com a biblioteca i seu veïnal el 2029

Ayuntamiento de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Casa de la Premsa, situada al número 5 del carrer de Rius i Taulet, a Sants-Montjuïc, va ser construïda amb motiu de l’Exposició Internacional que Barcelona va organitzar el 1929. Obra de l’arquitecte Pere Domènech Roura, fill de Lluis Domènech i Montaner, va servir de seu per als periodistes durant la cita.

Posteriorment se li van donar altres usos i el 1934 va quedar en mans de la Guàrdia Urbana, que va tenir despatxos a l’edifici fins a finals dels 80 del segle passat. Fa anys que el veïns del Poble-sec reclamen que sigui recuperat com a equipament del barri i ara ja hi ha calendari i pressupost sobre aquest afany.

El futur

La Casa de la Premsa estarà reformada el 2029, quan es compleixin 100 anys de l’Exposició Universal. Costarà set milions d’euros rescatar-la i posar-la en funcionament, segons dades del consistori. Una vegada completada l’operació, tindrà un doble vessant: serà la nova seu de la Biblioteca del Poble-sec i també comptarà amb un espai comunitari, un equipament veïnal gestionat per l’Associació de la Casa de la Premsa, el president del qual, Jordi Goñi, celebra que els plans estiguin en marxa.

Els veïns preferirien que a l’obrir aquesta biblioteca no tanqui la de Francesc Boix, al carrer de Blai, cèntrica, perquè alguns residents no quedin tan lluny de la que hi haurà a la Casa de la Premsa, i així serà, en part. Però també aplaudeixen que s’obri la del carrer de Rius i Taulet, que pal·lia una mica la falta d’equipaments que caracteritza aquesta zona. «Fa vuit anys que ho reivindiquem», recorda Goñi, que reitera la seva satisfacció: «L’objectiu principal era que tornés a funcionar, estem molt contents».

Biblioteques

A la part veïnal hi ha previstes xerrades, conferències i exposicions, seminaris, tallers, reunions de petit format i un estudi de ràdio i un altre de televisió. Quant a la biblioteca, la superfície necessària és de 1.600 metres quadrats de superfície útil (sense comptar passadissos ni lavabos) perquè resulti suficient per als 40.400 veïns del Poble-sec. En vista que la Casa de la Premsa no ofereix tot aquest espai, el consistori té previst, com demanen els veïns, mantenir oberta una seu a la biblioteca del carrer Blai.

A la Casa de la Premsa es compartiran espais: part del programa de la biblioteca serà dins de l’espai gestionat pels veïns i l’equipament veïnal utilitzarà espais de la biblioteca dins del seu horari d’obertura. Aquest doble ús permetrà arribar a un espai de 1.425 metres quadrats, dels quals 1.100 correspondran a la biblioteca i 325 a l’espai veïnal. Els dos equipaments compartiran la sala d’accés, el punt d’informació i el control de l’entrada.

Separar els edificis

El procés previ a la reforma ha sigut llarg i l’últim escull ha sigut la unió que l’edifici té amb la seu de la Guàrdia Urbana, que, com explica l’arquitecte Txema Onzain, responsable del projecte, impedeix obrir una sortida d’incendis legalment obligatòria.

Notícies relacionades

Explica l’arquitecte que abans que s’erigís la instal·lació policial allà hi havia un carrer, de manera que l’edifici afegit va tapar les finestres de dos pisos. El pla de separació consistirà a suprimir dues estances de la planta baixa de la Guàrdia Urbana, uns 300 metres que corresponen a la terrassa d’un bar i a uns vestidors, però s’erigirà una segona planta que els donarà 400 metres, de manera que guanyen espai. El concurs d’aquesta obra, responsabilitat de BIMSA, s’obrirà ben aviat.

500 vivendes

El projecte de reforma de l’immoble es farà en el context d’una operació que afecta la zona pròxima, en la qual, en terrenys de la Fira, està prevista la construcció de 500 vivendes protegides.