UNA HISTÒRIA DE SANTS-MONTJUÏC .. Casa de la Premsa

El palau informatiu

La sala per a periodistes de l'Exposició del 1929 segueix en desús Els veïns la reivindiquen com a equipament de barri

Modernista 8 Façana de la Casa de la Premsa, a Rius i Taulet, 5.

Modernista 8 Façana de la Casa de la Premsa, a Rius i Taulet, 5.

1
Es llegeix en minuts
IGNACIO PADILLA
BARCELONA

Els veïns del barri del Poble-sec demanen que la Casa de la Premsa (Rius i Taulet, 5), també coneguda com a Palau de la Premsa, actualment en desús, es converteixi en equipament de barri. La comissió veïnal per a la seva recuperació va obrir les portes de l'edifici el 18 de juny per ensenyar-lo als veïns i sumar adhesions. Somien que aquesta joia modernista escrigui un nou capítol en la seva història que els inclogui com a protagonistes.

«El Poble-sec és un barri allargat i amb pendent», explica Jordi Goñi, president de la Comissió per a la Recuperació del Palau de la Premsa. «Els equipaments que hi ha en un extrem del barri queden lluny per als que viuen a l'altra punta. A la zona de la Fira de Montjuïc hi falten equipaments», afegeix.

Fill de Domènech i Montaner

La Casa de la Premsa va ser una de les nombroses edificacions que es van construir a Montjuïc per rebre l'Exposició Internacional del 1929, entre les quals hi ha el Palau Nacional. Va ser obra de l'arquitecte Pere Domènech Roura. La façana modernista és testimoni de la influència que el seu pare, Lluís Domènech Montaner, va tenir sobre la seva obra.

L'immoble va funcionar com a sala de premsa durant l'Exposició. «Va ser una redacció a l'avantguarda de l'època», assenyala Josep Guzmán, membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec. Hi havia de tot: telègrafs, dos telèfons amb línia internacional, una sala fosca per revelar fotos i 13 habitacions per allotjar els periodistes estrangers.

Notícies relacionades

Acabada l'exposició s'hi va instal·lar el comitè de liquidació, a càrrec del tancament comptable. El 1934 va passar a mans de la Guàrdia Urbana. Els comandamentss del cossos policial van tenir-hi els seus despatxos fins a finals dels 80.

Des d'aleshores, ha quedat en desús. A les demandes veïnals s'hi suma una proposta per acollir un espai expositiu de l'Institut del Teatre. Fonts municipals sostenen que «caldrà esperar pressupostos, negociació política i procés participatiu per acabar de decidir els futurs usos».