Segle XIX

FOTOS | Així era el primer zoo de Barcelona: 163 animals al jardí d’un palauet d’Horta-Guinardó

Lluís Martí-Codolar i Pascual va crear el 1872 el seu propi jardí zoològic d’aclimatació a la seva finca familiar

FOTOS | Així era el primer zoo de Barcelona: 163 animals al jardí d’un palauet d’Horta-Guinardó

Archivo Municipal del Distrito de Horta-Guinardó

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer zoològic de la ciutat de Barcelona era molt diferent de l’actual. Estava situat a la gran finca familiar de Joaquim Maria Pascual i Marí-Coldolar, coneguda amb el nom de ‘Granja Vella’, situada al districte d’Horta-Guinardó. Allà el seu fill, Lluís Martí-Codolar i Pascual, va crear el 1872 el seu propi jardí zoològic d’aclimatació, format per 163 exemplars d’animals. Uns anys després, el 1892, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir els animals.

Joaquim Maria Pascual i Martí-Coldolar era un gran aficionat a la fotografia, i va capturar nombroses imatges d’aquest primer zoo de la capital catalana. A finals del 2019, prop de 700 fotografies de la seva col·lecció van passar a formar part de l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó. La col·lecció, que estava formada per diversos negatius, positius i plaques de vidre, a més d’un extens àlbum de fotografies, s’ha digitalitzat i ja es pot veure ‘online’ a la web de l’ajuntament.

Notícies relacionades

Una gran part de les imatges fan referència a membres de la família Martí-Codolar i també s’hi reflecteixen escenes de l’exterior de la finca familiar on vivien animals, entre els quals un elefant i una girafa.

La col·lecció fotogràfica Martí-Codolar és propietat de la Inspectora dels Salesians de Maria Auxiliadora, que es mantindrà en comodat a l’Arxiu Municipal durant un període de 20 anys. Entre les fotografies es troba una placa de vidre amb la imatge de sant Joan Bosco, en la qual també apareix Dorotea de Chopitea, persones que van tenir un «paper capital» en la fundació de l’orde dels Salesians.