A Sant Andreu

Oberta una investigació policial per l’aparició de croquetes amb agulles contra gossos a Barcelona

Més de 300 veïns de Sant Andreu s’organitzen a Telegram per advertir de noves troballes

Espai Gos denuncia que quatre gossos han mort en poc temps per presumpte enverinament

Oberta una investigació policial per l’aparició de croquetes amb agulles contra gossos a Barcelona

Cedida por Laura García

4
Es llegeix en minuts

Sis croquetes amb agulles de cosir per dins i galetes amb claus. La Guàrdia Urbana ha obert una investigació per trobar qui elabora aquestes boles de carn i les reparteix per carrers de Sant Andreu perquè els gossos les ingereixin i es facin mal o, fins i tot, es morin. Si bé fins ara els veïns han aconseguit trobar la majoria abans que els seus gossos se les mengessin, altres mascotes no han corregut la mateixa sort.

Un dels gossos que ha ingerit una d’aquestes boles de carn és el Teo, de Laura García: «Després de sortir a passejar la nit del 13 de febrer a prop de la Fabra i Coats, el vam haver de portar al veterinari d’urgències i, després de dues visites en menys de 24 hores, li van aconseguir trobar l’agulla sense que afortunadament l’hagués perforat per dins», recorda. Precisament l’endemà, un altre veí de Sant Andreu, Toni Bayarri, va trobar al carrer del Roine una de les croquetes amb agulles que el Teo es podria haver menjat. Si bé aquell mateix dia va voler posar una denúncia a la Guàrdia Urbana, Bayarri explica que els agents no el van deixar, «perquè no sabia dir-los qui ho havia fet», així que el van derivar al 010.

Poques denúncies

La resposta inicial que la policia barcelonina va donar a aquest veí de Sant Andreu podria explicar el baix nombre de denúncies registrades. Segons han explicat fonts dels Mossos d’Esquadra a EL PERIÓDICO, no els consta cap denúncia presentada; per la seva banda, la Guàrdia Urbana només n’ha rebut una, i el Síndic de Greuges, també una. De fet, va ser precisament quan el veïnat es va començar a organitzar que un dels agents municipals de la comissària de Sant Andreu es va posar en contacte amb Bayarri perquè prestés novament declaració i per així començar a investigar la qüestió. Ell, «per responsabilitat», emfatitza, ja havia entregat dies abans la croqueta amb agulles a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de Can Fabra.

«Sempre se solen llegir notícies d’aquest tipus, en un poble de no sé on han assassinat gossos..., però mai t’esperes que ho intentin al teu carrer», relata Cristina Piris, veïna i també propietària d’un gos. «Quan el Toni [Bayarri] em va explicar el que havia trobat al costat de casa nostra, vaig començar a penjar cartells i vaig muntar un grup de Telegram per avisar-ne la resta de veïns», explica. Una organització espontània que, en poques hores, va servir per posar en contacte diferents víctimes.

La dificultat de determinar el verí

Ara el grup Gossos Sant Andreu ja suma més de 300 membres i, fins i tot, han creat un mapa virtual on geolocalitzen amb fotografies les troballes, que van des de les croquetes esmentades fins a galetes amb claus o boles que presumptament cotenen verí. En relació amb aquest últim component, la plataforma Espai Gos afirma que des de principis d’any han mort per una presumpta intoxicació un mínim de quatre gossos només a Sant Andreu.

Malgrat la correlació que hi pugui haver entre aquestes morts en cadena i eventuals tòxics a la zona on passejaven els animals, presentar una denúncia formal és gairebé impossible sense un informe veterinari que identifiqui el tòxic. Segons explica el representant del consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, Ricard Adan, per determinar que un gos ha sigut enverinat cal buscar «el tòxic en concret». Un treball que, si bé pot semblar senzill, no ho és.

Notícies relacionades

Primer, caldria sotmetre el gos a analítiques de sang, proves d’excrements i, fins i tot, biòpsies, i després, creuar les dades amb multitud de tòxics fins a trobar el positiu. «És molt difícil de determinar i el propietari també ha d’estar disposat a pagar-ho», destaca Adan, que assenyala que moltes de les intoxicacions de vegades es donen per «males digestions, paràsits o alguna planta que no s’haurien d’haver menjat».

Mobilització veïnal

Després d’aquest inici d’any negre, aquests veïns de Sant Andreu han decidit fer-hi front i, a través del grup de Telegram, ja han convocat una primera trobada a l’Ateneu l’Harmonia per decidir quines accions portar a terme. «Per ara anem tots amb mil ulls», admet Bayarri. Segons la seva veïna, Cristina Piris, ha calgut que la seva alerta es comencés a difondre públicament perquè la policia comenci a buscar el responsable o responsables. «De fet, si jo no hagués vist que s’havia organitzat tot això, tampoc hauria fet res», admet García, que sí que disposa com a prova de radiografies del Teo amb l’agulla a l’estómac. En el seu cas, la denúncia va ser recollida ja sense cap dilació per la Guàrdia Urbana. El 2016 hi va haver una alarma molt similar al barri de Gràcia i a la Vila Olímpica, com va relatar llavors EL PERIÓDICO.