Projecte en el suburbà

Barcelona reanomena simbòlicament 153 estacions de metro en homenatge a dones pel 8-M

Colau presenta ‘Ciutat de Dones’, un projecte que persegueix destacar protagonistes de la memòria actual i passada de la ciutat

Un total de 16 carrers passaran a rebre la denominació d’altres tantes personalitats femenines durant el mes de març

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat aquest dimecres 8 de març, Dia de la Dona, un mapa simbòlic en el qual 153 estacions del metro i de Ferrocarrils de la Generalitat han sigut reanomenades en homenatge a altres tantes dones que són considerades per l’ajuntament «referents de la memòria i la història passada i actual de la ciutat». Està col·locat al vestíbul de l’estació de metro Diagonal L5.

El mapa emula el que l’escriptora Rebecca Solnit va elaborar per a les ciutats de Nova York i Londres, City of Women, i persegueix donar visibilitat a una petita representació de les dones que han format part de la història de Barcelona i de Catalunya, i que tan sovint han rebut un tracte subaltern en el relat d’aquesta història.

Artistes, activistes socials

En la llista figuren intel·lectuals com Mercè Rodoreda, Ester Tusquets i Montserrat Roig, artistes com Carmen Amaya, Mary Santpere i la Bella Dorita. També lluitadores socials i polítiques de perfil menys públic, com Josefa Vilaret, coneguda com la ‘Negreta’, que el 1789 va iniciar una revolta contra la pujada dels preus dels aliments, o Maria Salvo, antifranquista que va passar 16 anys a la presó després de ser salvatgement torturada per la policia del règim. Entre d’altres, figuren també les polítiques Maria Aurèlia Capmany, Maria Dolors Calvet i Joaquima Alemany.

El projecte ‘Barcelona. Ciutat de Dones’ ha sigut dirigit per la professora i investigadora de la UB Núria Ricart, que ha comptat per elaborar-lo amb un consell editorial format per expertes i entitats de dones de la ciutat, a més del suport de l’àrea de Feminismes i LGTBI i la de Memòria Democràtica de l’ajuntament. El disseny de la campanya ha correspost a l’estudi P.A.R.

«Crèiem que les institucions havien d’acompanyar el moviment feminista», ha dit Colau, que ha cridat a participar massivament en la manifestació d’aquest dimecres. També han pres la paraula Ricart, la tinenta d’alcalde i presidenta de TMB, Laia Bonet, i dues de les dones que apareixen al mapa: la cuinera Carme Ruscalleda i l’activista veïnal Custodia Moreno.

El nomenclàtor

Notícies relacionades

L’ajuntament ha recordat amb motiu del 8-M que durant el mes de març s’incorporaran al nomenclàtor de la ciutat 16 noms de dona. Canvis que s’han fet coincidir amb el Dia Internacional de la Dona per pal·liar el dèficit inqüestionable de la seva presència a les vies barcelonines, de les quals actualment només un 8,3% (un 6,1% quan es va iniciar el mandat) porten el nom de dones, davant les destinades a homes, un 35%. Entre els nous noms figuren el de l’agent literària Carmen Balcells, el de l’arquitecta Rosa Barba Casanovas i el de l’activista social Rosa Galobardes.

Un altre front municipal del 8-M és el dels premis 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany, que sota el lema ‘El desig irrefrenable de llibertat’ es convoca per reconèixer iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones. El premi del jurat i el del públic s’entregaran el dissabte 18 de març en un acte a l’Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats, a Sant Andreu.