Compliment de la normativa

Barcelona destina mig milió a arranjaments a 29 centres de cultes religiosos

L’ajuntament subvenciona millores en protecció acústica, accessibilitat, ventilació, adequació dels sanitaris i instal·lacions contra incendis, entre d’altres

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

A l’acabar aquest mandat, l’Ajuntament de Barcelona haurà destinat una partida de 550.000 euros a millores a locals de comunitats religioses que exerceixen la seva tasca a la capital catalana. En concret, el consistori, dins del pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030, ha subvencionat amb aquesta quantitat arranjaments a 29 centres de culte.

Els treballs han estat vinculats a millores en protecció acústica, en accessibilitat i ventilació dels locals, així com a adequació dels sanitaris, instal·lacions contra incendis i posada a punt d’instal·lacions elèctriques. L’ajuntament considera que les millores contribueixen a millorar la convivència amb l’entorn i, per tant, la integració als barris.

Els 29 centres han viscut les millores durant el mandat actual. Algunes eren necessàries per complir la normativa municipal. En la llista hi figuren esglésies evangèliques, catòliques, hinduistes, ortodoxes, dels testimonis de Jehovà, budistes i musulmanes.

350.000 euros executats

De la quantitat total, una partida de 350.000 euros ja ha sigut executada, ja que corresponia a subvencions de convocatòries d’anys anteriors. El destí dels 200.000 pendents es concretarà arran d’una convocatòria que es publicarà a l’abril. Els recursos estan plantejats per cobrir part del cost dels arranjaments. En el cas dels ja invertits, han servit per afrontar entre el 20% i el 80% del cost.

Per ser candidat a les ajudes, cal figurar en el registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia i presentar projectes concrets que justifiquin el suport municipal.

Un dels exemples en el qual hi ha hagut subvenció és el de la mesquita de La Paz, al carrer de la Vinya Llarga, a Trinitat Vella, a Sant Andreu. El president de la comunitat islàmica d’amics de la mesquita, Muhammad Chair, explica que el local va requerir pràcticament una reforma total, que afectar els sanitaris, l’electricitat i la ventilació. Els treballs es van prolongar un any, el 2019, i van costar prop de 140.000 euros. D’aquesta quantitat, el consistori va aportar 30.000 euros.

Ciutat Meridiana

El pastor i tresorer de l’Església Evangèlica Ciutat Meridiana, Gabriel López, recorda que el 2010 van donar una dècada als centres per adaptar-se als requisits per funcionar, però això en el cas dels ja existents. En el cas dels nous, com el que la seva comunitat té a l’avinguda de Rasos de Peguera, a Nou Barris, la llei és, diu, «molt exigent».

Notícies relacionades

«Hem hagut d’insonoritzar el local com si fos una discoteca», explica. Per fer-ho va caldre alterar l’estructura de l’espai. La inversió es va elevar en total a 160.000 euros, però l’última fase, que és per a la qual van demanar la subvenció, va costar 80.000 euros. L’ajuntament en va aportar la meitat. Va ser en la convocatòria del 2020 per a una reforma del 2021.

Hare Krixna

La comunitat hinduista ISCKCON té una seu a la plaça Reial que també va caldre insonoritzar, en aquest cas, el sostre de la sala del temple. Ho explica la secretària del col·lectiu, Anne Marie Luna, que precisa que han rebut dues subvencions per a reformes, una fa vuit anys i una altra ara. Aquesta és la que forma part del programa d’aquest mandat. La subvenció va ser de 6.400 euros per a un projecte amb un cost de 8.000. «La finca està protegida i ens va costar molt aconseguir el projecte», relata Luna. Al final, els treballs van acabar entre l’abril i el maig del 2022.