Embaràs

Les festes ‘gender reveal’ arriben a Barcelona, la nova i controvertida moda prenatal

L’últim any la capital catalana ha viscut un ‘boom’ amb aquesta celebració, originària dels Estats Units

Expertes afirmen que fan més visible el costum dels adults d’«encasellar» els nadons i la seva necessitat d’«aparentar felicitat»

Les festes ‘gender reveal’ arriben a Barcelona, la nova i controvertida moda prenatal
5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’arribada d’un nadó és un esdeveniment que, en moltes ocasions, comporta una gran alegria a la família. Una felicitat que, actualment, es tradueix en festes ‘instagramejables’. «La gent ho celebra tot», reconeixen les organitzadores d’esdeveniments. En el cas dels embarassos, la febre va començar amb l’americà ‘baby shower’. Dels mateixos creadors, han arribat a Barcelona les ‘gender reveal parties’ o festes de revelació del gènere del nadó. Un esdeveniment en què els futurs pares reuneixen els seus éssers estimats per descobrir junts si el que esperen és «nen» o «nena» i que al seu torn desperta certa controvèrsia pels valors que podria estar marcant.

«Ara hi ha hagut un ‘boom’», explica Mireia Baró, directora de l’agència Eventos BCN i pionera en l’organització d’aquesta mena de festes a la capital catalana. «Tot i que encara no supera els ‘baby showers’, sí que hem notat un augment de la demanda», explica en una entrevista amb aquest diari. I és que els ‘baby showers’ ja fa prop d’una dècada que se celebren a Barcelona i vindrien a ser «el comiat de l’embaràs», mentre que la revelació del gènere sol organitzar-se a l’inici, «sobre la setmana 20». 

Una bonica publicació a les xarxes

«És un tema molt ‘instagramejable’, molt viral. Va començar als Estats Units i, com que s’hi han sumat moltes ‘influencers’, ara la gent d’aquí cada vegada s’anima més. Són modes», afirma Baró, que també matisa que aquestes festes són més habituals entre els pares primerencs: «És una cosa nova i els fa il·lusió. Fan partícip la gent, aposten entre ells sobre què creuen que sortirà... Al final és divertit i diferent del convencional, un motiu més de celebració».

Hi ha moltes maneres d’organitzar una ‘gender reveal party’. El més habitual és que els pares, a l’acudir a l’ecografia, demanin a la ginecòloga o llevadora que no els digui el sexe del seu nadó i que l’escrigui en un paper que entregaran a un amic o familiar de confiança, que serà qui els organitzarà la festa.

A les xarxes socials es poden trobar celebracions fascinants. Des de jocs i focs artificials fins a excavadores i avionetes. Els barcelonins, per la seva banda, tendeixen a optar per mètodes una mica més «senzills»: tallar un pastís i descobrir el sexe segons el color del pa de pessic, fer explotar un globus amb confeti o disparar canons de fum de colors. 

@whistleworthy This is a awesome idea for a gender reveal (chaderevelacao/IG) #tictactoe #genderreveal #creative ♬ ive never felt sota alone – favsoundds

@emleebrooke love my BOYS! #genderreveal #babyboy #clearingandgrading #excavator ♬ Still Falling For You – From «Bridget Jones’s Baby» – Ellie Goulding

¿Rosa i blau?

Les opcions dominants, com sempre, són el rosa si és «nena» i el blau si és «nen», tot i que alguns pares intenten fugir dels clixés i busquen altres opcions. «L’última parella va optar pel lavanda i el groc», apunta la rebostera barcelonina Soraya ‘Sweetmama’. Ella afirma que va rebre la primera comanda com aquesta després del confinament, tot i que ha sigut aquest any quan ha notat un augment de la demanda. 

També van intentar fugir dels clixés l’Albert i la Mireia, una parella de barcelonins de 30 i 28 anys, respectivament, que van optar pel verd i el taronja. En el seu cas, va ser la germana d’ell qui es va encarregar d’organitzar la festa al maig; una trobada a casa amb els amics i familiars més pròxims. «De tots els presents, no hi havia ningú que hagués estat abans en un esdeveniment com aquell. Els va fer molta gràcia. El moment de la revelació va ser molt emotiu i ho vam passar bé tota la tarda», recorden.

Mostra de «sexisme»

Malgrat l’estil «naïf» d’aquestes festes, veus expertes en gènere i antropologia alerten que aquesta moda no deixa de ser una altra manera de reproducció de valors patriarcals i sexistes propis del capitalisme i basats en la importància de fer-se veure en una societat preocupada per la imatge que projecta de portes enfora.  

«No costa endevinar que aquestes celebracions perpetuen una feminitat i una masculinitat polaritzada i amb atributs diferents. Mostren el sexisme de la societat», assevera Montserrat Rifà, professora d’Estudis Socioculturals de Gènere a la UAB. L’experta alerta que aquí s’està confonent sexe amb gènere. El primer ve determinat per la biologia; el segon, per la identitat que s’acaba desenvolupant amb l’educació i construccions socials. «Els adults no estan considerant quin serà el gènere que sentirà la persona que ha de néixer», lamenta.

Així mateix, Rifà considera que «aquesta confusió entre sexe i gènere implica expectatives, prejudicis i limitacions» i representa les «relacions de poder dins d’un sistema patriarcal en què socialment s’esperen coses diferents d’uns i d’altres». La distinció per colors, gairebé sempre amb rosa i blau, ho confirmar. 

Sobre aquest tema, l’antropòloga Giulia Colavolpe opina aquestes festes simplement fan «més visibles» unes pràctiques que venen de lluny, relacionades amb l’assignació d’un gènere a les persones des de la seva edat fetal. «És la mateixa tendència que ens fa encasellar els nens o nenes amb diferents joguines, roba i fins i tot a foradar les orelles amb arracades als nounats [amb genitals femenins]», remarca.  

Pressió social

Notícies relacionades

No obstant, Colavolpe afirma que no és qüestió de fer sentir culpables les parelles que celebren aquestes festes. «Hi ha una pressió social molt forta», reconeix. Una pressió que, a ulls de Rifà, fa que les parelles «mostrin al món la seva felicitat davant d’aquesta proclamació de l’embaràs».

«No s’ha d’oblidar que aquest fenomen es produeix en el marc d’un sistema capitalista. Ens hem acostumat a convertir-ho tot en un esdeveniment, a mostrar tot el que tenim i som», i això explicaria, precisament, per què aquesta festa està tan vinculada a les xarxes socials.