Pobresa

Arrels detecta 334 punts d’arquitectura hostil per a les persones sense llar a Barcelona

Aquests elements arquitectònics dificulten la vida al carrer per a aquest col·lectiu vulnerable

Arrels detecta 334 punts d’arquitectura hostil per a les persones sense llar a Barcelona

EP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació Arrels i estudiants de 14 centres educatius han detectat 334 elements arquitectònics hostils a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat que dificulten la vida al carrer de les persones sense llar. Concretament, a la capital catalana s’han detectat 312 punts d’arquitectura hostil i, a l’Hospitalet, 22.

Portales blindats amb reixes, boles de formigó a les entrades per als vianants dels aparcaments, esglaons amb punxes als aparadors dels establiments i bancs individuals en places i carrers són alguns dels exemples d’arquitectura hostil que han identificat.

Aquest mapatge s’ha portat a terme entre els dies 6 i 19 de febrer gràcies a la participació de 500 estudiants, que han localitzat i fotografiat les barreres arquitectòniques, per visibilitzar-les en un mapa digital. Aquest mapa d’Arrels segueix obert a tot el món que vulgui contribuir amb les seves aportacions, ha informat aquest dimarts la fundació en un comunicat.

Aquesta proposta educativa ha finalitzat amb un treball de reflexió a les aules, on els alumnes han considerat que «no hauria d’existir (l’arquitectura hostil), i que les persones haurien de tenir recursos per dormir dignament sota un sostre».

Notícies relacionades

Segons Arrels, l’arquitectura hostil prolifera cada vegada més a Barcelona i als municipis de l’àrea metropolitana i és un «reflex de la criminalització que pesa sobre les persones que viuen al carrer».

El director d’Arrels, Ferran Busquets, ha apuntat que «s’ha d’acceptar la pobresa, no com un problema estètic, sinó com un problema de drets humans. La vida al carrer ja és molt dura de ‘per se’, costa molt trobar el teu lloc i, quan es col·loquen aquest tipus d’elements, la persona ha de tornar a començar de zero». «Cal oferir estabilitat a les persones i canviar aquestes barreres per més places d’allotjament», ha afegit.