Operació fred

El govern de Colau acusa altres alcaldies d’enviar persones sense llar a Barcelona «amb una targeta de metro»

  • La tinenta d’alcaldia Laura Pérez recrimina que la capital hagi d’atendre també població que malviu al ras en altres municipis

El govern de Colau acusa altres alcaldies d’enviar persones sense llar a Barcelona «amb una targeta de metro»

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tinenta d’alcaldia de Serveis Socials de Barcelona, Laura Pérez, ha acusat aquest dimarts municipis de l’àrea metropolitana i del conjunt de la província de Barcelona d’eludir l’atenció persones sense llar fent-los desplaçar-se a la capital per ser socorreguts. «No pot ser que un ajuntament de l’AMB o de la Diputació enviï amb una targeta de metro aquesta persona amb família i altes vulnerabilitats a l’Ajuntament de Barcelona», ha retret Pérez a la comissió municipal de serveis socials. La regidora de Barcelona en Comú no ha concretat a quines poblacions es referia.  

Pérez ha comparegut a instàncies de Ciutadans per informar sobre el dispositiu de l’operació fred. La regidora liberal Julia Barea ha recriminat que en les últimes setmanes, i coincidint amb el descens de les temperatures, la parròquia de Santa Anna hagi hagut d’acollir una mare amb el seu fill de poca edat i dues persones que reben tractament mèdic –un rep quimioteràpia per càncer i un altre, diàlisi– abans que els serveis socials de Barcelona reaccionessin oferint-los allotjament. «No hauria d’haver passat mai», ha conclòs Barea.

Pérez ha assegurat que, en algun dels casos exposats, els serveis socials de Barcelona feia «dos dies» que coneixien la família, amb la qual cosa ha donat a entendre que procedien d’un altre municipi de la província. «No pot ser que es donin d’alta en un hospital de Barcelona persones que venen de tot el territori català amb una casella que posa ‘alta en domicili’ quan no tenen domicili. No pot ser que no hi hagi coordinació», ha afegit Pérez. La regidora ha indicat també que la meitat dels que acudeixen als serveis de primera acollida «fa menys de tres mesos que són a la ciutat».  

Repartiment de responsabilitats

Al seu torn, la tinenta d’alcaldia ha reclamat repartir la responsabilitat en l’assistència a les persones que dormen al ras. «No pot ser que recaigui en un sol ajuntament que està fent grans esforços», ha esgrimit. 

En el mateix sentit, Pérez ha criticat que es carregui la responsabilitat sobre l’Ajuntament de Barcelona quan, ha dit, «està donant servei a tota l’àrea metropolitana i posa un dispositiu d’acollida per baixes temperatures». «Seria necessari que hi hagués corresponsabilitat a l’Àrea Metropolitana. També esperem que l’abordatge del sensellarisme a Catalunya es converteixi en polítiques concretes a tot el territori, perquè està trigant molt», ha advertit la regidora.

Notícies relacionades

L’operació fred per allotjar persones sense sostre va topar algunes nits amb falta de llits per atendre tota la demanda, com va publicar EL PERIÓDICO. Pérez ha indicat que, fins al 26 de gener, es va prestar auxili a 423 persones, un 43% de la població que pernocta al carrer a Barcelona, ha precisat Pérez. Del total, 295 van dormir als dispositius habilitats, ja que es va arribar a mínimes de dos graus. 

El dispositiu continua activat de manera preventiva, a l’expectativa de l’evolució de les temperatures. El consistori compta amb 75 places reservades per a casos d’emergència per fred.