Tradició

Festes Santa Eulàlia 2023: les millors activitats del divendres 10 de febrer

Data, hores i activitats per fer divendres a la festa major d’hivern de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona celebra les festes de la seva ‘altra’ patrona, Santa Eulàlia, del 10 al 12 de febrer. La festa major hivernal de la ciutat té com a protagonistes la cultura popular i les activitats per al públic familiar. A més, aquest any la festivitat tindran un plus afegit: la gegantona Laia celebra 25 anys d’existència.

Tret de sortida

Divendres dia 10 de febrer inicien la festes de la patrona Santa Eulàlia. Ho farà amb el Pregó dels Nens a les 10.00 hores, a la plaça de Sant Jaume. Aquest pregó és una activitat que pretén promoure i difondre els drets dels nens i nenes, iniciar-los en la participació ciutadana i ensenyar-los a ser corresponsables. L’alcaldessa de Barcelona i el consistori assistiran al pregó. A continuació, cap a les 10.15 h, actuarà el grup Ambauka. En aquesta edició participaran les següents escoles: Escola Mediterrània, Mare del Diví Pastor, Escola Sagrat Cor Esclaves, Institut Escola Sicília, Escola Pau Vila, Escola Solc, Escola Tres Fonts de les Corts, Escola Nausica, Escola Projecte, Escola Costa i Llobera, Escola Nou Patufet, Escola Josep Maria de Sagarra, EE Mare de Déu de Montserrat, Escola Els Pins, Institut Escola El Molí, Escola Marta Mata, Escola Mercè Rodoreda, Escola Turó Blau, Escola Doctor Ferran i Clua, Escola Concepció Arenal i Escola Dovella.

Audicions de carilló

A la tarda, a les 18.00 hores, als carrers del barri Gòtic, el carilló del Palau de la Generalitat participarà a les Festes de Santa Eulàlia amb una audició festiva. Les melodies que es podran escoltar tindran un caràcter festiu i seran interpretades per Anna Maria Reverté. En primer lloc, sentirem Els goigs de Santa Eulàlia, de Joan Salvat. Posteriorment sonarà el Ball de Santa Eulàlia, una melodia tradicional. I, per finalitzar, tres sardanes festives: Llevantina, de Vicenç Bou; Els meus de Barcelona, de Vicenç Bou, i A la plaça, d’Enric Morera.

Protocols de l’Àguila de la Ciutat

A les 20.00 h de la tarda, sortint des de la plaça Sant Jaume, l’Àguila de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que constitueixen el seguici dels protocols de l’Àguila, encapçala una solemne desfilada que culmina amb un dels actes més emotius i transcendents de la celebració: el tradicional ball de l’Àguila al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar. El recorregut de la desfilada iniciarà a la plaça de Sant Jaume i passarà pel carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria.

Notícies relacionades

A les 20.40 hores es realitzaran els honors de la Coronela i trabucaires al Fossar de les Moreres. Deu minuts més tard, a les 20.50 h, es farà el ball del Lleó de Barcelona i Gegants de Santa Maria del Mar a la plaça de Santa Maria. Per finalitzar, a les 21.00 h, es culminarà l’acte amb el ball de l’Àguila de la Ciutat: amb l’entrada a la basílica de Santa Maria del Mar amb la Marxa de l’Àguila de la Ciutat i el posterior ball a l’interior de la basílica.

Concert Clavé

Per finalitzar el dia, a les 20.30 hores, a la plaça Sant Jaume, la Federació de Cors de Clavé torna a les Festes de Santa Eulàlia amb un concert centrat en temes musicals de bandes sonores de pel·lícules de tots els temps. Podrem sentir melodies de ‘Los chicos del coro’, ‘El bo, el lleig i el dolent’ i Indiana Jones. A més, també hi haurà tota una sèrie de cançons de temàtica amorosa, com per exemple: ‘Boig per tu’, ‘Camins’, ‘Can’t help falling in love’ i ‘Unchained Melody’, entre altres melodies romàntiques.