Ocupació i preus

Àsia frena la plena recuperació hotelera del Mobile 2023 a Barcelona

L’organització del saló ja ha reservat 18.500 habitacions, enfront de les 26.000 prepandèmia

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els hotels de Barcelona es preparen per a un Mobile World Congress (MWC) el 2023 amb el vigor de sempre, tot i que sense rècord d’allotjament pels últims espeternecs de la pandèmia a Àsia. La participació d’expositors i públic d’Àsia encara serà baixa en aquesta edició, davant les restriccions sanitàries que pateix el continent i molt especialment la Xina. El ‘boom’ tecnològic en el gegant asiàtic l’última dècada havia alimentat l’assistència al congrés estrella de la capital catalana, que va arribar a xifres de vertigen (109.000 visitants) just abans de l’esclat de la covid-19.

El balanç del 2022 que va presentar el sector hoteler aquest dijous ja va incloure una pinzellada sobre les perspectives en turisme de congressos aquest 2023. El saló audiovisual ISE, que va debutar a Barcelona l’any passat i hi acaba de celebrar la segona aquest gener, ha demostrat el seu potencial ja que ha deixat una ocupació hotelera d’entre el 70 i 80% segons les zones de la ciutat. Però el gran revulsiu de la temporada baixa turística continua sent el MWC i aquest any, a la fi, torna a tenir l’ímpetu habitual en termes d’allotjament.

Segons va detallar el Gremi d’Hotels de Barcelona, l’organització del congrés ja ha reservat 18.500 habitacions. Un volum de nou molt voluminós que permetria arribar a una ocupació d’entre el 90% i 95%. A aquestes places cal sumar-hi altres vies d’allotjament, com els apartaments. Cal recordar que abans de la crisi sanitària la cita tecnològica va tenir un impacte econòmic de 473 milions d’euros per a la ciutat, mentre que el 2022 –malgrat anar millor del que es preveia– es va arribar als 60.000 assistents i una repercussió de més de 250 milions d’euros.

Notícies relacionades

Des del punt de vista de l’allotjament, es tracta ara d’un escenari ben diferent del de l’any passat, quan el congrés ‘només’ va acaparar 10.500 habitacions. Ara bé, la perspectiva actual encara dista del sostre registrat el 2019: fins a 26.000 habitacions prereservades per allotjar-hi assistents. El mercat xinès i asiàtic «encara hi està molt compromès», va excusar el president gremial, Jordi Clos. A més, va assenyalar com a perill d’última hora que hi hagi cancel·lacions israelianes, en resposta a la ruptura recent de l’agermanament entre Barcelona i Tel Aviv anunciada per l’alcaldessa Ada Colau.

Preus

La demanda alta però sense rècord temperarà els preus. Clos va estimar que se situarien entre un 5 i 10% per sota de l’habitual per assegurar l’atractiu del parc hoteler davant altres modalitats d’estada. Les esperances del sector, quant a poder pujar tarifes, s’encaminen ja a una edició 2024 d’autèntica recuperació global en la qual Àsia torni a engrossir l’afluència i el nombre d’estands. Fa només un any, amb una edició encara molt marcada per la pandèmia, els preus van arribar a ajustar-se un 22%, va remarcar el representant dels hotelers.