Nou punt de trobada

La tendència dels clubs socials privats es consolida i creix a Barcelona

  • By Safe House, de 750 metres quadrats en ple Eixample, i altres espais consoliden aquests punts de trobada que solen incloure oci, gastronomia, cultura i ‘networking’

Ambient a By Safe House, la tendència dels clubs socials privats es consolida i creix a Barcelona / JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Hi havia una vegada cinc amics que somiaven muntar una cosa semblant a un txoko a Barcelona i van acabar fent una inversió milionària per inventar-se By Safe House, un dels clubs socials privats més grans (en termes d’espai) de la ciutat, en plena Dreta de l’Eixample. Els socis aspiraven a un espai a l’estil de les societats recreatives i gastronòmiques del País Basc, crear un ambient diferent al que trobaven en diferents locals de la capital catalana, però al final han desplegat 750 metres quadrats en què es barregen amb encert treball, relacions econòmiques i socials, oci, cultura, música, gastronomia i privacitat a un preu assequible que els allunya d’algunes opcions més elitistes. Van començar a rodar a l’estiu, però celebraran la seva inauguració oficial a meitat de febrer, ja amb totes les sales i permisos a punt.

Des que el 2016 l’hotel Soho House va obrir amb gran èxit la veda dels clubs moderns de relacions socials, a l’estil de Londres però en versions més mediterrànies, s’han succeït diferents obertures de les quals ha anat informant aquest diari i que han consolidat la tendència urbana. Com la del club impulsat dins de l’hotel Sir Victor, anomenat The Cover (per a un màxim de 400 socis), un model que ara s’expandirà en altres ciutats europees on també és present el grup hoteler Sircle Collection. O la del carismàtic The Wild Bunch, que manté un centenar de membres al carrer d’Espinoi, a la zona alta.

Hi ha hagut poques «defuncions», per defectes en la gestió, però les opcions s’han anat ampliant a poc a poc malgrat l’aturada de la pandèmia. L’any passat s’hi va sumar Juno House (en un espectacular espai del carrer d’Aribau), només per a dones, per promoure la col·laboració entre elles, tant professionalment com personalment. Compten amb centenars de sòcies i un creixent programa d’activitats i iniciatives.

També el Nuts Indulgence Club, obert a la tardor de la mà del dissenyador d’interiors Lázaro Rosa-Violán i del dissenyador gràfic Josep Maria Morera, ha ampliat l’oferta al carrer Muntaner, 147. En aquest cas, el local és una petita cocteleria (abans Derbi) que no està registrada com a club però que potencia l’afiliació a partir del seu cercle social, amb el filtre de compartir el gust per l’alta cocteleria, els vins i el jazz, relata Morera. L’espai ha sigut redissenyat per donar-li un enlluernador estil classicista amb peces recuperades de bars i establiments de diferents països i ha donat com a resultat 65 metres quadrats que sembla que porten tota una vida d’esplendor.

Per formar-ne part cal aportar un dipòsit a compte de consum i amb el compromís de formar part del selecte club. Només els membres poden reservar amb temps (l’aforament és mínim, per a unes 35 persones), però de moment, quan no està ple, s’obre al públic general per donar-lo a conèixer. Ofereix música en viu de dijous a dissabte, tastos i altres activitats i actualment està en fase d’enlairament, perquè el projecte es va gestar fa tres anys però es va retardar molt a causa de la crisi sanitària.

De les reunions als còctels

En el cas de By Safe House, que també ha viscut una cursa d’obstacles prèvia per la mateixa causa, ocupa un macroespai que abans s’havia utilitzat com a galeria d’art. L’ampli recinte de Bruc, 147 té una planta a nivell de carrer que al matí aglutina socis que l’utilitzen gairebé com a ‘coworking’ o punt per a reunions. El mateix espai principal funciona com a restaurant (d’11 del matí a 11 de la nit, mentre que el club obre de dimarts a dijous de les 10 del matí a 1 de la matinada, i divendres i dissabte fins a les 2) i té una petita zona per a degustació i tastos de vi amb més de 180 referències, sota el timó de la ‘sommelier’ Anna Solé. Sense oblidar la cocteleria, comandada per Antoni Escoda.

Un dels socis és Isidoro Andaluz, també director del local i molt conegut per diverses generacions que l’han vist liderar projectes d’oci nocturn com Otto Zutz als seus inicis, Centro Ciudad o els locals del grup Amnesia, entre d’altres, abans de fer el salt els últims anys a la direcció o propietat de diversos restaurants. Explica a aquest diari que la principal singularitat de By Safe House (que al·ludeix als pisos francs que utilitzava la CIA als anys 40) és que funciona com «una coctelera». Perquè vol aglutinar tant empresaris i empresàries com professionals creatius de diferents perfils socioeconòmics, però amb el nexe comú de «la creativitat, l’educació, el gust per la música, l’art i la gastronomia i el saber estar», resumeix. Ells trien la proporció perquè els ingredients casin i el resultat sigui estimulant.

El club té a la planta del soterrani diferents espais en els quals es pot allotjar des d’un esdeveniment privat fins una xerrada, projeccions, concerts de música, monòlegs setmanals i fins i tot petites festes en un espai insonoritzat. Els socis tenen accés als espais amb dos acompanyants convidats i, si realitzen reunions, faciliten els noms dels participants mitjançant una ‘app’ perquè puguin entrar durant 24 hores a través d’un codi. Per formar part del col·lectiu, que ja té uns 120 membres i planeja no superar-ne els 400, cal passar una petita selecció i abonar 100 euros mensuals. Les activitats culturals que programen setmanalment estan incloses i tenen tarifes reduïdes per a alguns muntatges especials.

Notícies relacionades

Menjar és un dels pilars de By Safe House, així que el club ha implantat diverses fórmules de menú, des dels més festius fins a un de diari (19 euros) per als que treballen als seus espais, així com una carta que aposta pel producte de qualitat, detalla Andaluz. De filet de vaca vella a una tonyina de primera a preus continguts i sempre en un entorn tranquil i privat.

La maquinària no deixa de funcionar perquè sempre passin coses, perquè el portaveu destaca que el local està pensat per passar-hi llargues estones, no només per prendre alguna cosa. Després de l’asèpsia de la pandèmia i els filtres a les relacions socials, els nous clubs estimulen la presencialitat però amb un filtre de privacitat que permet dissenyar una interacció a la carta.