Barcelona Mentoring Programme

Directius sèniors i jubilats assessoren gratis emprenedors: 10 anys d’un mètode del MIT a Barcelona

Un programa de Barcelona Activa ajuda en la consolidació d’empreses a la ciutat i assegura que les pimes i ‘start-ups’ participants han incrementat de mitjana un 22% la seva facturació

Directius sèniors i jubilats assessoren gratis emprenedors: 10 anys d’un mètode del MIT a Barcelona

Barcelona Activa

5
Es llegeix en minuts

Des de fa deu anys, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’agència de desenvolupament econòmic Barcelona Activa, porta a terme un programa de mentors per a emprenedors i empresaris, seguint la metodologia Venture Mentoring Service del Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston.

Aquest programa connecta persones amb àmplia experiència empresarial per fer mentories a emprenedors que comencen els seus projectes i negocis o pimes en situació d’expansió. Durant aquesta dècada, el projecte ha comptat amb cent mentors que han transmès la seva experiència a centenars de projectes de diferents sectors d’activitat.

«La marca Barcelona obre portes per ser internacional»

La finalitat del Barcelona Mentoring Programme és promoure l’acceleració de noves empreses, dotant-les d’un assessorament estratègic per fomentar la seva consolidació i un creixement més ràpid. Segons el programa, a través de les 220 empreses que han rebut mentories, s’ha arribat a donar feina a més de 4.400 persones. Per al director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega, el fet que tinguem empreses locals més potents «dona solidesa al nostre teixit empresarial i a les activitats econòmiques, generant més oportunitats d’ocupació de qualitat. El talent local té oportunitat de créixer, i per tant de mobilitat en termes internacionals, però també per generar més oportunitats a la ciutat».

A més, a l’acabar les mentories, les companyies registren de mitjana un increment del 22% en la seva facturació, amb previsió d’entrada a nous mercats a Europa, els Estats Units i l’Amèrica Llatina. Per Ortega, «aquest programa ha assessorat les empreses que volien créixer amb el potencial i capacitats de la ciutat. Primer, fent-los veure la capacitat i talent que tenim aquí. I a més fer-los conscients que aquest potencial es pot internacionalitzar. La marca Barcelona obre portes per ser internacional».

El perfil dels mentors

Per al director general de Barcelona Activa «no hi ha un requisit específic» per ser mentor: «Ens hem trobat amb empreses que van iniciar el seu camí com a projectes emprenedors, que s’han constituït i han crescut, que ara volen fer el seu retorn a Barcelona Activa, al teixit econòmic i a Barcelona, i volen ajudar de manera voluntària». Per Ortega el treball de mentor «és una cosa molt vocacional. Gent que té una vocació personal o una vocació per fer créixer aquest teixit econòmic i decideix ajudar les empreses d’aquí».

Pel programa de mentories hi han passat un centenar de mentors. Alguns d’ells encara continuen al peu de canó des del primer dia, ja fa una dècada. És el cas de Javier Cottet, president del Grup Cottet, especialitzat en òptica i audiologia. A Cottet li «encanta» això de mentor perquè en dona bastant, però també rep molt: «M’ha ajudat en tres facetes: primer, en la visió personal a l’estar amb gent que va a un lloc a escoltar i a aprendre amb molta humilitat, i parlo tant de mentoritzats com dels mentors. A nivell empresarial, sents bones idees que podries aplicar a la teva empresa. La tercera faceta és que et sents molt realitzat com a persona i empresari quan pots ajudar amb la teva experiència personal i professional altres persones».

«S’escull els mentors per la complementarietat de les experiències i visions. Durant les reunions, el mentoritzat rep diferents visions i opinions per valorar quin camí prendre. A més, som uns grups que ens mantenim en el temps, ens anem coneixent i complementant en els nostres comentaris i aportacions», explica Cinta Lacasa, executiva i dissenyadora de la metodologia Holistic Expansion. Lacasa es va unir al grup de mentors fa 4 anys i, al parlar sobre el programa, emfatitza en l’aprenentatge: «Se n’aprèn moltíssim, perquè és estar amb contacte directe amb uns emprenedors amb ganes de fer coses noves. Aprens també dels companys mentors. És un aprenentatge continu».

Empreses mentoritzades

Com trets característics, cada edició del programa té 8 mesos de durada, que s’inicia amb una captació de candidatures, segons el perfil de la persona mentora i el líder del nou projecte. Les persones emprenedores es reuneixen amb tres mentors i mentores que l’ajuden a fer front reptes en les vendes, la promoció internacional i l’organització interna, entre d’altres.

Lacasa destaca la diversitat d’empreses que ha assessorat i recorda un dels molts casos que ha aconsellat: «Hi havia una empresa, amb un emprenedor brutal i amb una capacitat extraordinària. En poc temps havia aconseguit internacionalitzar l’empresa i estar en diferents mercats, però era un caos. No hi havia estructura, ni hi havia organització. Però era una cosa que ell portava tant a la sang que no se n’adonava. El vam ajudar a posar ordre, a organitzar, una cosa que ell no tenia ni com a objectiu».

Cottet té en el record dos casos dels quals s’enorgulleix pel seu resultat. El primer era un emprenedor, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest docent va muntar una empresa de tecnologia amb alguns alumnes: «Llavors va entrar un fons d’inversió que va posar diners, i justament assessorant-lo nosaltres vam vendre l’empresa: facturava menys d’un milió d’euros i la vam vendre per 10 milions a una empresa americana, conservant el professor el 20% de la companyia i continuant ell liderant el projecte», explica Cottet.

Notícies relacionades

L’altre cas va ser una de les primeres empreses que venia fora de Catalunya, en concret procedia d’Osca, però el 80% del seu negoci era en terres catalanes. «Era una empresa que estava en procés de relleu generacional», explica Cottet. «Un pare de 64 anys que venia a Barcelona amb una empresa que facturava 30 milions d’euros, i que venia perquè l’ajudéssim a fer el procés de relleu generacional perquè estava molt preocupat, ja que volia fer bé el relleu. I va ser un èxit. Et sents bastant orgullós de posar el teu gra de sorra per realitzar aquest procés», puntualitza, enorgullit, Javier Cottet.

Aquests són alguns dels centenars de casos que han sigut assessorats pel Barcelona Mentoring Programme. Entre aquests casos destaquen les empreses Heura, dedicada a l’alimentació; Clickedu, destinada a la formació estudiantil; o Fosca Film, productora de cine, que durant aquesta dècada han sigut assessorades per buscar millores al seu negoci.