Del 2015 al 2023

De l’atur a la inseguretat, els problemes de Barcelona des de l’arribada de Colau fins avui

Els baròmetres d’opinió i les enquestes de serveis municipals registren com la neteja i la falta de seguretat han pujat a la llista fins a encapçalar-la

jcarbo45678277 inseguridad190103190848

jcarbo45678277 inseguridad190103190848 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

¿Quins problemes tenia Barcelona quan Ada Colau va arribar a l’alcaldia i quins té ara, moment en què completa el seu segon mandat? Vuit anys han passat entre els dos punts i dues eines permeten respon a la pregunta: els baròmetres d’opinió i les enquestes de serveis municipals. En poques paraules, l’alcaldessa va arribar a una capital catalana preocupada per l’atur i les condicions de treball, una ciutat que ara està especialment desvetllada per la inseguretat i la neteja.

Cert és que la inseguretat i la neteja ja estaven en posicions altes en alguns casos, però no amb la rotunditat amb què ara ocupen el primer i segon lloc dels sondejos. La ciutat que es va trobar Colau tenia com a problema principal, segons van declarar el 2015 els barcelonins enquestats pel mateix ajuntament, l’atur i les condicions de treball.

El principi

El juny d’aquell any, el mes en què Colau va ser investida per primera vegada, un 31,9% dels barcelonins ho van assenyalar com la principal inquietud. Va encapçalar la llista amb una gran diferència, ja que el segon problema de la llista, la pobresa i la desigualtat, el van esgrimir el 6,3% dels consultats. Un 5,5% van citar la circulació. En cinquena posició, per cert, hi apareixia el turisme: un 5,3% el veien com un problema principal. La inseguretat figurava en vuitè lloc: un 3,4% dels ciutadans la citaven al capdavant de la llista negra.

El mateix 2015, l’Enquesta de Serveis Municipals oferia resultats similars quant al primer lloc: l’atur i les condicions de treball encapçalaven la llista de problemes, amb menys clamor; el van elegir un 16%. La inseguretat apareixia en segon lloc, amb un 8,2%, i la neteja, en tercer, amb un 7,4%. El turisme era el quart (el 6,4% el citaven com a problema principal), seguit per molt poc per la circulació (6,3%).

Vuit anys després

¿I si de sobte es fa un salt de gairebé vuit anys per veure com estan les coses segons els últims sondejos? Al Baròmetre del novembre passat, la inseguretat va ser vista com el principal problema de la ciutat d’una manera rotunda i creixent: un 24,1% la van elegir com a tal, quan sis mesos ho feien un 22%.

La neteja va ser assenyalada com a segon problema: un 15,8% dels enquestats la van citar. L’accés a la vivenda es va endur la tercera posició (7,6%), cosa que no és una gran dada per al govern de Colau, que fa vuit anys va fer de la seva promesa de facilitar aquest accés un dels eixos de les seves promeses electorals.

La circulació i el mètode

Quant a l’Enquesta de Serveis Municipals del 2022, els resultats van situar també com a principal problema de Barcelona la inseguretat: un 19,1% ho van declarar. La neteja va quedar segona, com al Baròmetre, però en aquest cas un 12,4% dels enquestats ho van indicar. I també el tercer problema denunciat va ser el mateix: l’accés a la vivenda.

De tots els aspectes citats es pot estudiar l’evolució en els diferents sondejos, però hi ha un cas en el qual cal sumar conceptes. El govern d’Ada Colau va considerar en un moment determinat que la circulació comprenia diferents conceptes, que hi havia qui el podia assenyalar com un problema perquè no podia circular per Barcelona de manera fluida, però que també ho podien fer els que consideraven que hi havia massa cotxes, per posar-ne un exemple. I així va ser com la circulació es va disgregar en congestió de trànsit, circulació de bicis i patinets, gestió i organització del trànsit i altres aspectes sobre la circulació. Això dificulta, en definitiva, que la circulació aparegui a dalt a la llista.

L’evolució

La inseguretat és el problema que més persegueix Colau en el debat públic. I ho és des de fa anys. Tant és així que el primer tret del govern que va formar amb el PSC el 2019 va ser la designació d’Albert Batlle com a tinent d’alcalde de Seguretat. Es va voler enviar un missatge a la població que es prenia seriosament la protesta ciutadana. S’ha arribat a dir que la ciutat està pitjor que en els vuitanta, cosa que els experts no avalen.

En el cas dels baròmetres, la inseguretat va anar escalant posicions de manera moderada fins que es va disparar el de desembre del 2018: un 21% dels enquestats citaven la inseguretat com a primer problema –cosa que no passava des del 2009– quan només mig any abans ho feien un 6,2% i era el sisè problema de la llista. Però des d’aleshores continua allà, al capdavant. Va arribar a un 27,4% el juny del 2019 i a un 29,1% el novembre d’aquell any.

La pandèmia

Notícies relacionades

La pandèmia va frenar aquest ascens. Com és lògic, quan es va confinar tothom al seu domicili els delictes van baixar. El novembre del 2020 el percentatge de barcelonins que assenyalaven la inseguretat com a problema principal va baixar un 12,4%. Malgrat tot, no va deixar d’encapçalar la llista. Però de seguida va tornar a pujar: 14% el juny del 2021; 20,8% el desembre d’aquell any; 22% el juny passat, i 24,8% el novembre passat.

El cas de la neteja és una cosa diferent: fins al desembre del 2021 ocupa llocs secundaris a la llista de problemes. Però al baròmetre d’aquell mes es va impulsar a la segona plaça i continua allà. I entre una qüestió i l’altra s’ha format una opinió que resumeix la crítica que rep el govern d’Ada Colau per la seva gestió. Una crítica que es verbalitza amb una frase ja molt repetida que, per exemple, va citar literalment l’acabat de nomenar candidat del PP a l’alcaldia, Daniel Sirera: «Barcelona és una ciutat insegura i bruta».