Obres

La Boqueria de Barcelona, a punt per iniciar un tancament parcial de 10 setmanes

El mercat de la Rambla renova tot el seu paviment en dues fases perquè la meitat del recinte es mantingui operatiu

La Boqueria de Barcelona, a punt per iniciar un tancament parcial de 10 setmanes

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +
Meritxell M. Pauné

El mercat de la Boqueria de Barcelona comença dilluns vinent, 16 de gener, un tancament parcial de 10 setmanes, durant les quals es mantindrà operatiu la meitat del recinte. La mesura respon a les obres de renovació de tot el paviment, que acusa el pas dels anys i les multituds. Per evitar una clausura completa, els comerciants i l’ajuntament van pactar seqüenciar l’actuació en dues fases de cinc setmanes.

Així, dilluns vinent tancaran al públic el passadís central i la meitat ‘muntanya’ del recinte, la més pròxima al Canaletes. Els comerciants confien reobrir el passadís vertebral ja a les tres setmanes, per recuperar ben aviat la principal porta d’entrada de clientela: «Intentaran que d’aquí tres setmanes estigui llest, perquè, mentre estigui en obres, pot fer l’efecte que està tancat tot el mercat i que la gent ja no hi entre», reflexiona una venedora.

A les cinc setmanes de l’inici, és a dir, cap al 20 de febrer, l’afectació saltarà de costat per canviar el terra de la meitat ‘mar’ del mercat, la més pròxima al Liceu. Aquesta segona fase durarà també cinc setmanes. Així, si no hi ha cap contratemps, la Boqueria podrà estrenar tot el paviment nou a finals de març.

Aquest és el codi d’inserció de la Boqueria:

Retoc al terra escollit

Retoc al terra escollitLa pavimentació escollida per al mercat, feta amb àrids de color negre i ivori, s’ha assajat al passadís central per comprovar que dona bon resultat. I la prova s’ha revelat útil, ja que ha fet que els tècnics decidissin retocar la superfície per guanyar resistència. «L’estructura del paviment serà l’originalment prevista, amb una base d’aglomerat asfàltic en calent, però s’introdueix una millora en l’acabat amb una resina que garanteix la durabilitat», concreten fonts municipals a EL PERIÓDICO. La data triada respon al descens natural de l’activitat els mesos de gener i febrer, després de les vendes nadalenques i abans que comenci la temporada alta turística.

Notícies relacionades

El consistori ja va anunciar a l’agost aquests treballs a la Boqueria, als quals destinarà 1,4 milions d’euros. «El paviment [actual] està deteriorat, té fissures i irregularitats a la superfície i presenta diferents materials fruit de diverses intervencions al llarg del temps», va reconèixer el govern barceloní aquest estiu en un comunicat. L’actuació permetrà «uniformar» el paviment dels 3.600 m2 que ocupa l’històric mercat de Sant Josep, que va complir 180 anys el 2020 en plena pandèmia.

Posada al dia

En els últims anys la Boqueria ha fet diverses millores per posar-se al dia. La més recent, feta com a pas previ indispensable per al canvi de terra, va ser la modernització de la xarxa subterrània de sanejament. El 2019 va estrenar una nova il·luminació amb llums de led i una aula gastronòmica amb parets de vidre situada a peu de mercat. El pròxim pas, ja aprovat i amb un pressupost de licitació de 661.000 euros, serà instal·lar sistemes de control de coloms.