Dispositiu de seguretat

Barcelona es prepara per celebrar la nit de Cap d’Any sense restriccions per primera vegada des del 2019

  • Només es podrà accedir al piromusical de Maria Cristina per les Torres Venecianes i es fa una crida a la gent a abandonar la zona quan conclogui

  • 800 agents, entre Mossos i Guàrdia Urbana, vetllaran per la seguretat i el metro funcionarà 43 hores ininterrompudes, fins a l’1 de gener a la nit

zentauroepp51544785 barcelona  31 12 2019 la llum  el foc i el 12  protagonistes200101121842

zentauroepp51544785 barcelona 31 12 2019 la llum el foc i el 12 protagonistes200101121842 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Prop de 94.000 persones van participar el 31 de desembre del 2019 a la festa de Cap d’Any que es va celebrar a la zona de Maria Cristina, al costat de la plaça d’Espanya. No podien imaginar que tres mesos després les seves vides quedarien marcades, almenys durant molt temps, per una cosa que no coneixien encara: el coronavirus.

Des d’aquella data, Barcelona no ha pogut celebrar un Cap d’Any amb la mateixa normalitat, i demà dissabte ho farà per primera vegada des de fa tres anys sense restriccions sanitàries. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha comparegut aquest divendres, juntament amb l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, i el director dels Bombers de la capital catalana, Sebastià Massagué, per informar del dispositiu plantejat per l’ajuntament per a la celebració.

Un únic accés

Un dispositiu amb una visió general a tota la ciutat i un focus especial a la zona de Maria Cristina, on la previsió és que puguin acudir un nombre de persones similar al del 2019, és a dir, més de 90.000, però que de fet no es prolongarà gaire.

Allà es podrà veure un espectacle piromusical que dura mitja hora, fet que Batlle ha qualificat com el «moment culminant» de la celebració. A l’espai només es podrà accedir per les Torres Venecianes, perquè els carrers de Rius i Taulet i Ferrer i Guàrdia quedaran tallats i reservats per a possibles evacuacions d’emergència i per al desallotjament dels assistents al final del piromusical.

Megafonia per desallotjar

Sobre aquest punt, Batlle ha afirmat que l’idoni és que la població que acudeixi al piromusical abandoni la zona quan conclogui. Durarà aproximadament mitja hora. Per megafonia s’instarà els assistents a anar-se’n, tot i que segons el regidor no hi haurà un dispositiu previst per a un desallotjament. La idea és evitar concentracions, i tot i que la temperatura no convida igual que a l’estiu, tampoc és que faci un fred terrible que dissuadeixi la gent de concentrar-se en gran massa, fet que es vol evitar.

En l’accés per les Torres Venecianes hi haurà un filtre en el qual personal de seguretat privada amb suport de les forces policials requisarà gots i ampolles de vidre però també vigilarà de manera específica que no entri ningú amb armes blanques a la calçada central de Maria Cristina, reservada per al públic.

Locals d’oci

La previsió, ha prosseguit Batlle, és que el personal se’n vagi des de la zona de plaça d’Espanya a altres punts de la ciutat o als seus domicilis. En els últims dies, ha explicat l’intendent Velázquez, s’han fet 83 inspeccions en locals d’oci, que s’han conclòs amb 68 sancions per infraccions menors, en general relacionades amb mala senyalització de les sortides d’emergència. S’espera que s’omplin els locals.

El consistori manté els itineraris segurs contra la violència sexual en els punts d’oci habituals i s’ampliaran a la plaça d’Espanya i de Catalunya, compresa la zona de la Rambla. Més enllà de Maria Cristina, la vigilància serà especialment intensa al front marítim, a Poblenou, el Paral·lel, Gràcia i Sant Gervasi.

Controls d’alcoholèmia

Hi haurà controls d’alcoholèmia i drogues a tot Barcelona per prevenir accidents. Batlle ha demanat a la població que es desplaci a Maria Cristina que ho faci amb metro o a peu. Sobre el suburbà, ha destacat que funcionarà durant 43 hores seguides, des de les cinc del matí d’aquest dissabte fins al diumenge 1 de gener a la mitjanit. El trànsit es tallarà a les set de la tarda a l’entorn de la plaça d’Espanya.

Seguretat i ‘botellons’

Notícies relacionades

A part del control d’aglomeracions i mobilitat, els agents se centraran a combatre els furts per distracció. També, ha dit l’intendent, es posarà atenció a les conductes incíviques i la venda ambulant d’alcohol. És a dir, els ‘botellons’.

Sebastià Massagué ha informat que hi haurà dues guàrdies de bombers a la zona de Maria Cristina per prevenir efectes del piromusical, i ha fet una crida a la població de no utilitzar pirotècnia. Massagué ha explicat que un servei amb drons ajudarà a vigilar la concentració de gent del piromusical.