Balanç anual
El preu de la vivenda de lloguer s’ha disparat un 25,7% en un any, segons Idealista
L’informe anual del portal immobiliari destaca que la capital catalana encapçala les pujades i és la més cara d’Espanya per arrendar una vivenda
N’hi ha prou amb consultar un portal immobiliari per comprovar la imparable escalada de preus que viu la vivenda de lloguer a Barcelona. Com va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, les dades oficials del registre de fiances de l’Incasol han marcat un nou rècord a la ciutat amb una mitjana de 1.066 euros mensuals dels contractes firmats en el tercer trimestre. Però ara és l’informe anual d’Idealista el que eleva l’alarma al constatar un augment del preu d’un 25,7% durant els últims 12 mesos fins arribar a 19,3 euros per metre quadrat en l’oferta que anuncien. Amb una dada encara més brutal: la vivenda en arrendament s’ha encarit un 8,4% en l’últim trimestre de 2022 i fins a un 3,4% l’últim mes.
La capital catalana encapçala, a més, l’espiral d’augments registrada en la gran majoria de capitals de província de l’Estat. I se situa en primer lloc en la llista de ciutats més cares per llogar al territori, per davant de Sant Sebastià i de Madrid.
El portaveu d’Idealista Francisco Iñareta afirma que «la falta d’oferta disponible» és la causant de l’auge embogit dels preus a Barcelona. «A la força creixent de la demanda s’uneix una oferta minvant que no troba reposició», argumenta. L’expert creu que aquesta tendència podria continuar en els pròxims mesos, tot i que la «minva de capacitat adquisitiva dels inquilins podria refredar la sagnia de l’oferta i l’escalada de preus».
Sense excepció, tots els districtes han elevat preus l’últim any. Segons les dades del portal immobiliari, l’increment més accentuat ha tingut lloc a Sarrià-Sant Gervasi amb un 29%, seguit per l’Eixample en només tres dècimes. A continuació se situen Sant Martí (28,2%), Ciutat Vella (22,5%), Gràcia (20,3%), Sants-Montjuïc (19,2%), les Corts (16,7%), Horta-Guinardó (15,4%), Sant Andreu (9%) i Nou Barris (8,7%).
Ciutat Vella, la més cara per metre quadrat
Com a resultat, el preu per metre quadrat que ha d’assumir qui busqui vivenda de lloguer arriba al màxim a Ciutat Vella (22,8 euros), tot i que el preu mensual sembli més baix, perquè els immobles són habitualment petits en aquesta zona. A continuació figuren Sarrià-Sant Gervasi (20,7 euros per metre quadrat) i l’Eixample (20,6 euros), també per sobre de la mitjana. Els segueixen Sant Martí (20 euros), Gràcia (18 euros), les Corts (16,9 euros) i Sants-Montjuïc (16,7 euros).
Els qui s’interessin només pels preus més assequibles els trobaran a Nou Barris (13,4 euros per metre quadrat), Sant Andreu (14,1 euros) i Horta Guinardó (14,4 euros).
Iñareta atribueix la tensa situació que viu el mercat immobiliari de lloguer a «la inseguretat que senten els propietaris davant desnonaments i ocupacions i les mesures que es prenen o anuncien des del Govern». Manté que «en comptes de fomentar l’aparició de nou producte, provoquen la dràstica reducció del parc immobiliari del lloguer». Com altres analistes, insisteix que «l’equació és senzilla: menys vivendes i més demandants tenen com a resultat tensió en els preus».
Per contra, les plataformes i entitats socials vinculades a la vivenda reclamen amb urgència a les administracions la limitació en els augments i en els preus dels arrendaments per frenar la crisi d’accés a la vivenda, que s’enceba en les rendes més baixes.
La resta de la província
Notícies relacionadesL’informe mostra també que en conjunt la província de Barcelona ha patit augments del 16,5% en un any, fins als 16,5 euros per metre quadrat. El municipi més disparat és Esplugues de Llobregat, on els propietaris demanen un 18,7% més que el 2021, mentre que al pol oposat se situa Sant Adrià de Besòs, on les rendes mensuals han caigut un 7,9%.
L’informe es publica un dia després del referit a la compravenda. En aquest cas, el mercat de vivenda utilitzada ha estat més moderat amb un augment anual a Barcelona d’un 3,2% que situa el preu mitjà del metre quadrat en 4.058 euros, com va informar ahir aquest diari.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo