Nou Barris

El rescat parcial d’un ‘pàrquing fantasma’ a Barcelona

L’ajuntament llogarà 56 de les 176 places recuperades l’any passat, mentre que els veïns reclamen més diàleg i consens

El rescat parcial d’un ‘pàrquing fantasma’ a Barcelona

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts

 Veïns sense pràcticament on aparcar i un pàrquing subterrani amb 176 places sense inaugurar des de fa una dècada. Aquesta és la paradoxa amb què conviuen els veïns de Torre Baró (Nou Barris), fruit d’una enrevessada història. El pecat original d’aquest pàrquing fantasma és l’extinció de la promotora de l’edifici, l’empresa pública Regesa. Al fer fallida, l’immoble ubicat a la plaça dels Eucaliptus va quedar tancat i barrat malgrat comportar un cost de 2,7 milions d’euros a les arques públiques. Una desraó a la qual fa un any l’Ajuntament de Barcelona va mirar de posar fi amb el rescat de 176 places que avui continuen tancades. ¿Per molt més temps? Segons el consistori no, però el mètode triat no agrada els veïns.

Segons han explicat els responsables de l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació de Barcelona en l’últim Consell de Barri, la intenció és fer una posada al punt a la planta -1 i oferir de lloguer 56 places (dues de mobilitat reduïda) de cara a febrer o març. Segons han explicat fonts municipals a EL PERIÓDICO, l’obertura «per fases» busca «agilitar l’obertura sense haver d’esperar que estigui tot recuperat».

De fet, durant aquests mesos l’administració no només haurà d’ultimar el canvi de titularitat, sinó també legalitzar l’ascensor i modificar la potència elèctrica contractada. A més, ha de donar d’alta els subministraments, assegurar la finca i contractar els equips de manteniment, neteja i d’extinció d’incendis.

Els veïns no se’n fien

Els veïns no se’n fienMalgrat l’anunci del consistori, les entitats de la Zona Nord de Nou Barris hi desconfien: «No hi ha cap moviment, passem per aquí bastant sovint i les úniques obres que hi ha són les del CAP. Sembla que se’ls hagi acudit ara això de les places perquè estan de precampanya i han de fer veure que per aquí es mou alguna cosa», denuncia, sarcàstic, el president de l’AVV Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo. I, en qualsevol cas, com afegeix el vicepresident de l’AVV Torre Baró, José Martínez, «aquesta cinquantena de places són totalment insuficients i tampoc es compleix amb l’única petició dels veïns: reservar 15 places perquè es puguin utilitzar de forma rotativa i així donar llocs als usuaris del CAP perquè tinguin on aparcar».

Les entitats veïnals rebutgen instaurar lloguers fixos per utilitzar les places i preferirien un model d’estacionament gratuït més en sintonia amb l’economia d’un dels veïnats de Barcelona que sobreviu amb rendes per càpita més baixes. Per contra, el consistori defensa que «les places no poden ser gratuïtes perquè el seu manteniment té uns costos per cobrir». En tot cas, l’ajuntament obre la porta a estudiar «la possibilitat que algunes de les places puguin ser per fracció de temps per facilitar l’aparcament a les persones que tenen visita mèdica al CAP», tot i que «no preveuen» oferir aquesta opció immediatament.

La missió impossible d’aparcar al carrer

La missió impossible d’aparcar al carrer«Cada dia estem més asfixiats, cada dia ens treuen més places per aparcar al carrer i aquí amb prou feines hi ha edificis amb plantes subterrànies. A les 8 del vespre aquí no hi ha qui pugui aparcar i es comencen a veure cotxes a sobre de les voreres, als passos de vianants...», denuncia Bravo. «És impossible. Abans almenys teníem dos descampats darrere dels edificis de la plaça, però com que han començat a fer-hi dos blocs de vivenda ens hem quedat sense poder deixar el cotxe allà», afegeix la presidenta de l’AVV Torre Baró, Micaela Rodríguez.

És per aquesta raó que les associacions de veïns preferirien que l’actual pàrquing fantasma es destinés en la seva totalitat als pacients i professionals del CAP i als usuaris de les estacions de metro i tren, com una mena de park & ride. «Per aquesta raó diem que les 15 places rotatives són la nostra petició de mínims», sintetitza Martínez, que critica la «falta d’informació i diàleg constant» de l’ajuntament. En cas que no es compleixi, l’AVV Ciutat Meridiana adverteix que els veïns podrien assaltar la resta de les places que seguiran, per ara, enterrades: «Per nosaltres seria una solució obrir-les i ficar-nos allà, perquè el que volem és que es normalitzi això ja d’una vegada».

No va ser l’únic pecat de Regesa

No va ser l’únic pecat de RegesaEs pot destacar que les 176 places que ha rescatat l’ajuntament de les restes que encara perduren de l’empresa pública Regesa no són les úniques que hi ha sota la plaça dels Eucaliptus. Hi ha 32 places més que estaven reservades per als inquilins i treballadors del bloc de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Aquests, però, seguiran encara sense poder-les utilitzar.

Notícies relacionades

Un contrasentit al qual s’ha de sumar el fet que Torre Baró també tingui, des de l’última dècada, baixos comercials i pisos tapiats promoguts, al seu dia, per l’administració pública. Però aquest desembre del 2022 ja hi ha projecte per a dos d’aquests locals: un serà un espai per a joves del barri i l’altre acollirà, a finals del 2023, un punt fix d’ambulàncies per donar una resposta més ràpida a les urgències de tot el sector nord de Barcelona. «Esperem que el casal de joves estigui a punt per al 2024, perquè si el pàrquing està tan fet pols és perquè els joves no han trobat cap espai alternatiu i alguns s’han dedicat a rebentar la porta i fer ‘botellons’ a dins», explica José Martínez.

Finalment, el consistori també ha començat a treballar per posar a disposició del parc públic de vivenda els 13 pisos també buits d’un dels blocs adjacents de Regesa. Segons han detallat, tres ja tenen adjudicatari, dos estan en mans del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per adjudicar-los i vuit continuen tapiats. Segons van admetre els responsables municipals en l’últim Consell de Barri, tot el procés serà «una mica llarg».