Pacificació de vies

Barcelona allibera de trànsit l’entorn de 73 escoles

  • L’ajuntament inverteix 6,7 milions d’euros per ampliar les actuacions fetes els dos últims anys

Barcelona allibera de trànsit l’entorn de 73 escoles

JOAN S. PUIG PASQUAL

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a pacificar l’entorn de 73 escoles més amb un pressupost de 6,7 milions en el marc del programa Protegim les Escoles i millorarà 36 de les actuacions fetes entre el 2020 i el 2021. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat en declaracions als periodistes que, amb aquestes actuacions, l’ajuntament vol que aquests espais «serveixin durant tot el dia», millorant mobiliari i senyalització i augmentant el verd.

Per Sanz, aquesta forma de transformació urbana és beneficiosa per a tota la ciutat. És «a partir dels nens, dels adolescents, des d’on hem de planificar la transformació de la ciutat. Si fem una ciutat segura per a ells i per a elles, la fem per a tothom», ha dit la tinenta d’alcalde.

Amb l’objectiu últim d’arribar a totes les escoles de la ciutat, la titular d’Urbanisme ha detallat que, amb aquestes noves actuacions, el projecte iniciat el 2020 arribarà a 217 escoles. S’hauran «guanyat 35.000 metres quadrats a l’asfalt» i s’haurà fet una inversió de 16,8 milions d’euros.

Quan li han preguntat per reivindicacions de centres concrets per pacificar els seus entorns, Sanz ha celebrat que la comunitat educativa faci propostes i ha dit que es tenen en compte. En tot cas, ha assenyalat que segueixen un criteri d’urgència per riscos de seguretat viària, contaminació, soroll i climatització.

Benestar comunitari

La regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha explicat que augmentar el temps d’estada a entorns escolars, amb temps per al joc i la interacció social, millora el benestar comunitari. Ha indicat que es produeix al millorar tant la salut autopercebuda com la satisfacció de vida i la salut mental.

Notícies relacionades

Tarafa ha defensat que els resultats d’una enquesta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) avalen la mesura. Segons el sondeig, el 76% de les direccions i el 51% de les associacions de famílies creuen que ha millorat la seguretat viària i veuen com a aspectes que cal millorar els espais per asseure’s i els punts per aparcar bicicletes.

Un altre estudi, aquest de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), ha conclòs que als entorns pacificats amb talls de trànsit s’observen millors resultats que aquells on el trànsit s’ha reduït parcialment. L’informe ha detectat una reducció del trànsit «important»: del 67% menys a carrers escola i del 97% en talls totals.