Falten 225 vehicles

L’oposició carrega contra Colau pel retard dels nous camions d’escombraries

  • Els rivals del bipartit parlen d’imprevisió i descontrol, mentre el PP demanarà un informe per aclarir si es pot aplicar sancions

L’oposició carrega contra Colau pel retard dels nous camions d’escombraries

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona han acusat el govern de l’alcaldessa Ada Colau de no aplicar-se per millorar la neteja de la ciutat amb la nova contracta de recollida d’escombraries. Els rivals de comuns i PSC van carregar contra el bipartit després de revelar-se que un terç dels vehicles no han arribat encara a cinc districtes, gairebé nou mesos després d’implantar-se el nou servei. Són 225 prototips que, a mitjans de novembre, seguien pendents de rebre’s i 142 d’ells han incomplert el termini d’entrega, com ha publicat EL PERIÓDICO. 

«Aquesta contracta pateix de mala previsió des de l’inici», observa el portaveu d’ERC al consistori, Jordi Coronas. «Des del mandat passat, arrossega errors en el càlcul de material i compliments de calendari. Això vol dir que en alguns districtes, que ja pateix les conseqüències de falta de supervisió del servei i ineficiència d’aquest, se sumen ara un retard important en el canvi de contenidors i de substitució de camions», adverteix el republicà.

«Estem pagant una contracta a preu d’un servei del segle XXI però, en canvi, s’està donant un servei amb vehicles obsolets», qüestiona el regidor del PP Óscar Ramírez. L’Ajuntament pagarà un total de 2.582 milions d’euros fins al 2030 a les quatre empreses que es reparteixen la neteja dels carrers de la ciutat. Els populars reclamaran un informe sobre els motius de la demora en l’aprovisionament dels camions i altres vehicles de la contracta. 

«Si hi ha hagut algun tipus d’incompliment dels concessionaris o alguna negligència, demanarem un expedient de penalització», comenta Ramírez, que atribueix «mala gestió» a l’executiu municipal. En una línia semblant, Valents proposa «una auditoria dels 10 primers mesos de servei prestat per saber si realment compleix les expectatives generades». «No entenem com una contracta que costa diàriament 800.000 euros continua tenint dèficits en molts aspectes», confessa.

Problemes de subministrament

Notícies relacionades

El govern local ha explicat que la demora en la recepció dels vehicles es deu als problemes de subministrament que han deixat els proveïdors sense prou microxips i altres peces per fabricar els models. «Estem davant una situació que no era previsible», reconeix Francina Vila, regidora de Junts. No obstant, qüestiona alguns canvis que assenyala que s’han introduït amb el nou contracte de neteja. «Per exemple, el govern Colau-Collboni ha decidit reduir els contenidors de restes en unes 250 unitats. I n’han canviat 1.000 de lloc. És normal que vegem ara a molts carrers i places contenidors desbordats i l’espai públic brut i degradat», sosté. 

Per la seva banda, Ciutadans parla de «descontrol» i «falta de gestió». «Malgrat ser la contracta més alta de la història, de moment no s’aprecien resultats», opinen els liberals, que advoquen per actualitzar l’ordenança de civisme per mirar d’aturar la brutícia.