Restriccions

Barcelona prohibeix regar els jardins privats més de dos dies per setmana

  • L’ajuntament activa la fase d’alerta del protocol per sequera a la capital catalana

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que ha activat la fase d’alerta del protocol per sequera a la ciutat per limitar la despesa d’aigua potable davant l’escassetat de recursos actual que ha provocat la sequera. La idea és aconseguir un estalvi del 5% del consum habitual d’aigua potable.

L’alerta barcelonina es deu que l’Agència Catalana de l’Aigua ha decretat al seu torn l’alerta hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que alimenta la capital catalana. El consistori ha precisat que la xarxa d’aigües freàtiques permet afrontar aquesta fase amb afectacions «mínimes» per al dia a dia de la població, ja ha remarcat que per ara el proveïment està garantit, però ha anunciat algunes mesures obligatòries.

Entre aquestes destaca la prohibició de regar jardins privats més de dos dies per setmana. Segons la norma, les vivendes amb nombre parell podran regar els dimecres i els dissabtes, i les que tinguin nombre imparell, els dijous i els diumenges.

De 20.00 a 8.00

Les plantacions de gespa, plantes de temporada, arbustos i arbratge s'atura, amb l’excepció dels elements vegetals de reposició que ja estiguin en vivers i que estiguin destinats a zones amb reg automàtic.

En xifres, el consum per a reg de superfície verda, pública o privada, no pot superar els 450 metres cúbics per hectàrea al mes. El reg s’ha de fer de 20.00 a 8.00, excepte en alguns espais públics quan el canvi d’hora està justificat per a un millor aprofitament de l’aigua.

Rentacotxes o esponja i cubell

S’ha acabat per ara netejar el cotxe al carrer: la neteja dels vehicles privats s’haurà de fer als establiments comercials que es dediquen a aquesta activitat, i que compten amb sistemes de recirculació d’aigua que permet estalviar-la. Fora d’aquests locals, els barcelonins només poden rentar els vidres, els miralls, els retrovisors, els llums i les matrícules fent servir esponja i un cubell. Res de cop de manguera.

La norma deixa fora de la prohibició els vehicles amb usos municipals i els dels centres de proveïdors que no utilitzin aigua potable. Només es pot rentar un cotxe amb aigua potable fora d’un dels establiments citats si és imprescindible per mantenir la seguretat i la salut «de les persones i dels animals», segons precisa un comunicat de l’ajuntament. En aquest apartat s’inclouen els vehicles de transport de menjar, animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics, transports de medicaments i de residus. I en tots aquests casos, intentant donar prioritat a l’ús d’aigua no potable.

Piscines

Les piscines només s’ompliran si és la primera vegada, és a dir, si són de nova construcció, i també parcialment en les que disposin d’un sistema de recirculació però només en les quantitats indispensables per reposar la pèrdua d’aigua per evaporació i per garantir la qualitat sanitària. En centres educatius, es podrà omplir piscines desmuntables amb una capacitat inferior a 500 litres

Es prohibeix omplir amb aigua potable fonts ornamentals i llacs artificials, amb l’excepció dels que allotgin vida animal. La neteja urbana es farà amb la mínima despesa possible d’aigua i evitant la potable quan sigui possible. Queda prohibit als particulars netejar carrers, paviments, façanes i terrasses amb mangueres. Sí que ho poden fer amb pal de fregar, cubell i esponja.

Notícies relacionades

L’ajuntament recomana comprovar que s’ha tancat bé les aixetes, fer servir reguladors per limitar la despesa d’aigua, instal·lar aixetes monocomandament, vigilar que no hi hagi fuites i limitar la despesa d’aigua en el vàter, per exemple posant a la cisterna ampolles plenes de sorra perquè ocupin volum.

Barcelona consumeix el 49% de l’aigua que utilitza l’Àrea Metropolitana, amb un consum total de 147 litres per habitant i dia que si s’observa només la despesa domèstica baixa a 106 litres per habitant i dia.