Nova entrada lateral

El futur Port Olímpic tindrà un accés de platja amb tancament nocturn

Una nova entrada atraurà banyistes als futurs restaurants del Moll de Gregal

El futur Port Olímpic tindrà un accés de platja amb tancament nocturn

B:SM

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El nou Port Olímpic tindrà un accés lateral per trencar el seu actual aïllament de la platja. És un dels canvis més evidents de la remodelació del recinte, que avança a tota vela cap a l’estiu del 2024 per lluir nova imatge durant la Copa Amèrica. Després de l’estrena el pròxim estiu d’una gran entrada frontal al moll de Mestral, començarà a prendre forma un altre accés cridat a canviar usos a un costat i altre de l’espigó de Gregal i atraure clientela nova als restaurants del futur Balcó Gastronòmic.

El disseny d’aquesta mena de passadís va passar desapercebut en les recreacions virtuals que va difondre l’Ajuntament de Barcelona fa dos mesos. Una altra imatge, que avança aquí EL PERIÓDICO, permet veure amb molta més claredat en què consistirà i quines virtuts i defectes se li intueixen.

La característica més important és que tindrà porta: es tancarà cada nit a la una de la matinada, com la resta d’entrades al port. «La política serà la mateixa, deixem que surtin els clients dels restaurants i tanquem, perquè els abonats del port nàutic poden entrar i sortir amb la seva targeta de socis», indica la nova directora del Port Olímpic, Olga Cerezo. «Hem de garantir la seguretat dels barcos i volem que el port sigui un lloc tranquil a les nits», assevera.

Fins i tot tancat dona maldecaps al centre de seguretat portuari, sobretot en nits com Sant Joan. L’última revetlla, exemplifica Cerezo, es van emportar un bon ensurt perquè dos fanalets llançats a l’aire des de la platja van anar a parar sobre un barco i sobre el varador. «¡Imagina’t si estigués obert el port!», exclama.

Mals usos i ‘botellon’

Mals usos i ‘botellon’Per contra, l’incivisme i la sensació de seguretat és un repte per a aquest accés en vista de l’experiència d’altres túnels urbans a Barcelona. També els sortints que els restaurants tindran sobre el mar generen quatre espais protegits de la pluja i d’ús temptador.

La platja de Nova Icària i en concret aquest espigó amb una grada esglaonada ja són escenari recurrent de ‘botellons’ i conductes temeràries, com tirar-se a l’aigua a prop de la sortida de barcos i patins de l’Escola Municipal de Vela. Olga Cerezo descarta un efecte crida i està convençuda que, si de cas, el nou disseny reduirà els mals usos: «No farà que vagi a més, al contrari». «Hem posat cartells dissuasoris i veurem si s’ha d’afegir algun element físic, com tanques», conclou.

Comunitats energètiques

Notícies relacionades

El futur espigó, a més de la porta d’accés, inclou millores de sostenibilitat. Una canalització portarà aigua marina fins als locals d’economia blava per aprofitar el gradient terme. Simple i pla: la temperatura més fresca de l’aigua ajudarà a refredar les oficines perquè gastin menys en refrigeració.

Els restaurants podrien beneficiar-se d’un altre estalvi energètic, si la legislació catalana finalment ho permet. Les quatre grans pèrgoles fotovoltaiques que cobriran els restaurants de la cota superior produiran més electricitat que la gran placa del Fòrum, la precocitat de la qual a principis del nou segle l’ha deixat sense la productivitat de la tecnologia actual. Podrà proveir els dos aparcaments de B:SM que hi ha a la zona i cobrir les necessitats del port, i encara li sobrarà un excedent que anirà a la xarxa general. Amb el canvi legal que s’entreveu, B:SM podria vendre aquest sobrant a tercers, com els restaurants. «Si la legislació ens ho permet estudiarem la fórmula perquè se’n beneficiïn també els locals», promet Cerezo.