Més enllà de la paella

Així seran els restaurants del Port Olímpic el 2024: especialitats i preus

Els nous restaurants ja tenen rols assignats i pagaran a l’ajuntament més de 30.000 euros mensuals de lloguer

Així seran els restaurants del Port Olímpic el 2024: especialitats i preus

B:SM

6
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Compte enrere per a la restauració del Port Olímpic de Barcelona. Els set restaurants que resisteixen en aquest espai singular davant el mar viuran el seu últim Nadal al moll de Gregal, perquè hauran de deixar els locals durant els 10 dies posteriors a la festivitat de Reis. Les obres de demolició comencen aquest mateix gener i la construcció dels nous locals, al juliol.

El Port Olímpic està immers en una profunda transformació, que va molt més enllà del tancament dels conflictius pubs nocturns que van enfonsar el seu prestigi. El traspàs de la gestió a mans municipals el 2020 va obrir una nova etapa, que culminarà amb l’obertura de la nova oferta gastronòmica a l’estiu del 2024 just a temps per a la Copa Amèrica. La renovació de la restauració estava planificada per més endavant, però el consistori l’ha avançat un any i mig en el seu calendari perquè els regatistes no es trobin amb els bars tancats.

Obre la selecció

Obre la seleccióFa dos mesos el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni va presentar les línies mestres de la nova oferta de restauració, sota la marca Balcó Gastronòmic. Però la concreció definitiva ha arribat ara amb l’obertura del concurs públic, amb el 17 de novembre com a data límit per presentar-hi candidatures. La macroempresa municipal B:SM obre així la selecció dels restauradors que aconseguiran els futurs locals per a un període mínim de 12 anys.

Segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, les bases inclouen molts detalls que criden l'atenció, com la varietat culinària que hi haurà i un important increment de lloguers. Es tracta d’11 restaurants, més tres casetes de 85 m2 per a botigues o degustació que sortiran a concurs per separat abans de final d’any. Cada un dels 11 locals grans té assignada una especialitat i un preu de lloguer ponderat segons la posició, públic i càrrega de personal a subrogar que se’ls ha assignat a cada un. Sumen una capacitat estimada de 2.304 comensals.

Fins que tanqui el termini de presentació de sol·licituds B:SM no sabrà quantes propostes rep el nou Balcó, però la nova directora del Port Olímpic, Olga Cerezo, confia que l’última setmana de termini entrin un bon nombre de propostes. «És difícil de saber quantes, però s’han acostat a preguntar-nos moltes empreses interessades i a priori els restaurants actuals volen continuar», respon a aquest diari. «Serà un espai prime, no hi ha ja gaires llocs així d’emblemàtics a Barcelona», reivindica. La inversió municipal només per al Balcó és de 15,9 milions d’euros.

Lloguers «a preu de mercat»

Lloguers «a preu de mercat»L’arrendament dels nous locals serà «a preu de mercat», segons B:SM, no ja del litoral sinó de zones de restauració clàssiques de la ciutat com Tuset, Francesc Macià, Pau Vila o Joan de Borbó. Després de 30 anys pagant els cànons d’època olímpica, molt més baixos, el consistori ha pactat amb els últims restaurants un lloguer molt moderat fins a l’inici d’obres (uns 17 euros per metre quadrat). Així doncs, el canvi d’etapa comporta de facto una notable pujada dels lloguers. En alguns casos es tripliquen pràcticament. El local més car supera els 37.500 euros al mes, mentre que els dos més barats ronden els 23.000. La majoria se situa al voltant dels 31.000 euros mensuals.

Al lloguer caldrà sumar-li una tarifa plana de 6 euros al mes per m2 en concepte de serveis comuns. Aquest cost de manteniment suposa entre 4.600 i 2.860 euros mensuals. Entre una partida i una altra, el restaurant més car pagarà més de 40.000 euros cada mes a l’Ajuntament de Barcelona.

«Hem estudiat els preus amb empreses especialistes, tenim dos estudis de mercat», assenyala Cerezo. «Tot i que puguin semblar una mica alts en comparació als actuals, estem tranquils a l’haver tingut en compte el tiquet mitjà, la ubicació i el personal a subrogar», defensa. Quant a la plantilla, la licitació apunta números orientatius, però els definitius se sabran al tancament dels actuals restaurants. «Tots els adjudicataris en l’últim moment poden renunciar si la càrrega definitiva no els encaixa», matisa.

La paella ja no serà la reina

La paella ja no serà la reinaEls 11 locals es distribueixen en dos nivells: Quatre restaurants prèmium a la cota superior i set més de variats i assequibles a la cota de l’embarcador. Els quatre de més categoria tenen vistes panoràmiques de la platja de la Nova Icària i accés directe des del passeig marítim. Quatre grans plaques fotovoltaiques els faran de sostre i el seu menjador sortirà a l’aigua mitjançant un sortint que sobresurt de l’espigó.

Es dedicaran a la «cuina del món i d’innovació», és a dir, un públic de nivell mitjà-alt i amb interès per les últimes tendències gastronòmiques. Amb això, el Port Olímpic vol allunyar-se de la percepció de racó mariner on principalment anar a menjar paella, un clixé que actualment interessa més a turistes que autòctons. El quart local superior mantindrà aquesta quota de mercat, que té parroquians fidels: consta en les bases com a «gastronomia blava».

Els tres primers pagaran el lloguer més car: 49 euros per m2. També el pagarà el primer de la cota inferior, que havia ocupat fa anys la cadena Moncho’s. Serà el més gran i el que trobin més a mà aquells visitants del Port Olímpic que entrin des de la platja pel nou accés a peu de sorra.

Menús i carta informal

Menús i carta informalEls locals de la planta inferior tindran un local vidrat i una gran terrassa de més de 230 m2, amb sol i ombra gràcies a l’alta pèrgola que generen les plaques fotovoltaiques. Adeu, doncs, a les carpes actuals que no deixen veure el mar des de les taules de l’interior. B:SM vol que aquests locals estiguin més enfocats als treballadors, clients i usuaris diaris del port, en especial els negocis d’economia blava que s’estrenaran a finals del 2023 als molls de Mestral i d’Abric.

Dit d’una altra manera, donaran menjar principalment a un públic treballador i barceloní, amb la qual cosa la seva oferta s’ha d’adaptar a aquesta dieta i butxaca. També estan cridats a proporcionar una temptació assequible a navegants i vianants que acudeixin al port per oci. Els plecs del concurs assignen els set locals respectivament a cuina «flexiteriana-fast good» (saludable, amb moltes opcions vegetarianes), cuina catalana, cuina mediterrània, «casual food» (pica-pica dolç i salat), cuina del mar, aperitius i cantina de menú diari.

Notícies relacionades

El lloguer d’aquests locals va a 44 euros/m2, amb l’excepció del primer local (49 euros/m2) i de l’últim (34 euros/m2). I és que els locals 4 i 14 (els més allunyats del passeig marítim, en cada cota) es liciten junts perquè tenen una elevada càrrega de plantilla a subrogar. Una de les condicions que fixa el conveni de la restauració per als traspassos de negocis és que la plantilla pugui continuar en la nova etapa. En aquest cas es tracta dels empleats del restaurant amb més personal, que es reparteixen entre dos locals perquè a les potencials concessionàries li surtin millor els números.

Els restauradors interessats a ocupar un dels nous locals han d’acreditar experiència i solvència econòmica. Poden postular-se com a màxim per a dos locals, a excepció del 4 i 14 per als quals és obligatori presentar-se a les dues ofertes. B:SM deixa clar en les bases que no acceptarà candidatures que paguin menys per m2 del fixat. Però pagar més no serà la clau per emportar-se el local desitjat, perquè el preu ofert només atorga el 10% dels punts del procés de selecció. La resta la proporcionen la proposta gastronòmica, la sostenibilitat i el disseny de l’espai.