22 i 23 d’octubre

Mapa del 48h Open House Barcelona: set llocs per visitar

L’edició del 2022 del festival d’arquitectura obre la porta a més d’un centenar d’edificis normalment inaccessibles per al públic

Mapa del 48h Open House Barcelona: set llocs per visitar

Anna Mas

5
Es llegeix en minuts

El centenar llarg d’edificis que excepcionalment obren al públic per al festival d’arquitectura 48H Open House, més els 18 itineraris i altres activitats previstes, fan difícil l’elecció. A més la cita arriba ja a set ciutats: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges. Per això, aquí va una selecció aleatòria i subjectiva d’espais normalment tancats al públic però disponibles per a la visita durant el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre. Un per cada ciutat. 

Palau Montaner (Barcelona)

És un dels edificis modernistes més sumptuosos alhora que desconeguts –amb permís de la Casa Comalat, que no té rival pel que fa a secretisme i decoració desbordant– a causa del seu difícil accés al ser la seu de la delegació del Govern a Barcelona. La va manar construir Ramon Montaner, home amb possibles, que no va escatimar en recursos: va començar la construcció Josep Domènech i Estapà, arquitecte pseudomodernista, i la va acabar Lluís Domenèch i Montaner, modernista de pro. La decoració interior va córrer a càrrec dels millors artesans i artistes: l’ebenisteria la va firmar Gaspar Homar, els vitralls els va posar Antoni Rigalt, les escultures les va tallar Eusebi Arnau i els mosaics van sortir de les mans de Lluís Bru.

Direcció: Roger de Llúria, 99-101.

Horari: dissabte, 22, de 10.00 a 19.00 hores.

Visita guiada amb inscripció prèvia. 

Sant Jeroni de la Murta (Badalona)

Es tracta d’una obra protegida i catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) representativa del gòtic català. Destaca, sobretot, el claustre de dos pisos, obra de Pere Bassets i Jaume Alfons, els capitals, les claus de volta, la policromia –amb retrats de personatges il·lustres, escenes bíbliques, sants i escuts– i la font renaixentista que acull el centre del pati. El monestir va ser fundat el 1416 pel mercader Bertran Nicolau i habitat per monjos fins a la desamortització, el 1835. Any en què va patir un important incendi que, entre d’altres, va destruir una important biblioteca dels segles XV i XVI. Després va ser subhastat i convertit en colònia d’estiueig, el 1947, el va comprar Francesca Güell i López per convertir-lo en un lloc de repòs. 

Direcció: Camí del Monestir, s/n.

Horari: diumenge, 23, de 10.00 a 13.00 hores. 

Visita guiada sense inscripció prèvia. 

Itinerari Torribera (Santa Coloma de Gramenet) 

La millor opció per conèixer el recinte més important d’arquitectura noucentista de l’àrea metropolitana de Barcelona, actualment seu de diferents equipaments. Obra de Josep Maria Pericas i Rafael Masó, el seu origen arrenca el 1922, quan la Moncomunitat va comprar la masia medieval que s’aixecava en l’espai per construir una clínica mental a partir de pavellons aïllats però situats simètricament al voltant d’un passeig principal. L’itinerari permet recórrer tots els pavellons que, al seu torn, durant el festival poden visitar-se individualment: La Masia, Pavelló del convent, Pavelló Canigó, (Escola de Restauració) i La Vinya d’en Sabater (projecte experimental de recuperació del patrimoni vitivinícola de la ciutat). 

Direcció: Recinte Torribera Carrer de Prat de la Riba.

Horari: diumenge, 23, d’11.00 12.30 hores.

Visita guiada amb inscripció prèvia.

Teatre La Massa (Vilassar de Dalt)

Rafael Guastavino va ser entre finals del segle XIX i principis del XX el gran arquitecte de Nova York. En el seu historial compta, per exemple, amb la construcció de l’Estació Central de Nova York; i va ser també l’arquitecte que va exportar la volta catalana als EUA. Però abans de creuar la bassa gran i triomfar, va estudiar a Barcelona i va fer algunes construccions, poques, per aquests verals. Entre les escasses que es conserven figura aquest teatre de Vilassar en el qual va dissenyar una sala circular coberta amb una cúpula de 10 metres de diàmetre amb una llanterna central coronada amb una altra petita cúpula de quatre metres de diàmetre que dona llum a tot l’espai i que és tot un prodigi de construcció. Va ser l’última peça que va aixecar abans d’embarcar rumb als EUA. 

Direcció: plaça del Teatre, s/n. 

Horari: diumenge, 23, d’11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores. 

Visita lliure. 

L’autòdrom de Terramar (Sitges-Sant Pere de Ribes)

El circuit s’aixeca a Sant Pere de Ribes però va ser construït dins del projecte ciutat-jardí Terramar de Sitges que va projectar Francesc Armengol. Es tracta del tercer autòdrom més antic d’Europa. Quan es va construir, el 1923, només existien el de Brooklands (Anglaterra) i el de Monza (Itàlia), té dos quilòmetres de longitud, forma ovalada i uns peralts de 90 graus o més. La pista va ser obra de Jaume Mestres Fossas i les tribunes de Josep Maria Martino Arroyo, i tot té un aspecte racionalista. Malgrat l’atracció que va tenir en el seu moment el recinte, la seva vida va ser curta –l’última carrera d’exhibició es va fer el 1955– degut tant a la perillositat dels seus revolts com a la falta de finançament. En l’actualitat hi ha un projecte per reobrir-lo i destinar-lo a les exhibicions eqüestres i a les activitats relacionades amb el món del motor que no siguin carreres. 

Direcció: Autòdrom Terramar, Sant Pere de Ribes.

Horari: dissabte, 22, i diumenge, 23, a les 10, 11.30, 13.00 i 16.00 hores.

Visita guiada amb inscripció prèvia. 

TRAM – Cotxeres (Sant Joan Despí)

El modernista Josep Maria Jujol va ser durant dues dècades arquitecte municipal de Sant Joan Despí de manera que els seus carrers compten amb nombrosos treballs seus dignes de visita. Aquesta és una opció però el municipi també acull les cotxeres de les dues xarxes de tramvies metropolitans, espai difícilment accessible però que durant el festival obre les portes de la zona de manteniment, reparació i neteja, i del centre de control, on es realitza el seguiment de les operacions per garantir la qualitat i la seguretat del servei.

Direcció: Avinguda de Barcelona s/n (cantonada rambla de Josep Maria Jujol).

Horari: dissabte, 22, de 17.00 a 20.00 hores i diumenge d’11.30 a 14.00 hores.

Visita guiada amb inscripció prèvia.

Vitralls Bonet (l’Hospitalet de Llobregat)

El tema de l’actual edició del 48 H Open House és la importància dels artesans en la creació arquitectònica, així que l’opció de visitar una empresa històrica dedicada als vitralls, tant a la seva creació com a la restauració dels històrics, és una bona opció. Vitralls Bonet es va fundar el 1923, a Gràcia, al carrer d’Astúries, però el 2017 es va traslladar al Districte Cultural de l’Hospitalet, a un espai molt més gran. La visita permet tant veure els espais de treball com els projectes en curs, moltes vegades relacionats amb el patrimoni i amb noms tan destacats com Grau-Garriga, Will Faber, Periquito Pastor, Tano Pisano, Daríus Vilàs...

Direcció: Corominas, 17. 

Horari: dissabte, 22, de 11.00 a 12.00 hores.

Visita guiada sense inscripció prèvia.