Els efectes de la inflació

El rescat d’entitats de Barcelona ofegades per la llum, supeditades al pressupost

  • L’ajuntament aprova per unanimitat una proposta per abonar ajudes per pal·liar l’encariment dels rebuts, però el govern insta l’oposició a negociar els comptes per tirar-ho endavant

El rescat d’entitats de Barcelona ofegades per la llum, supeditades al pressupost

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat una proposta de Junts que advoca per articular un paquet de subvencions extraordinàries per pal·liar l’encariment de les factures energètiques, que ha posat en dificultats entitats socials, clubs i gestors d’equipaments municipals de Barcelona. Fins i tot comptant amb el suport de totes les formacions del consistori, el govern municipal de comuns i el PSC ha instat els seus rivals a acceptar que es negociïn els pressupostos del 2023 per encaixar el pla de rescat en els comptes municipals, que el govern de l’alcaldessa Ada Colau comença ara a tramitar per intentar aprovar-lo al desembre.

El tinent d’alcalde Jordi Martí (Barcelona en Comú) ha convidat les forces de l’oposició a facilitar que es tramitin els pressupostos municipals i que, de la mateixa manera que han recolzat la proposició dels postconvergents en la comissió municipal de Drets Socials, s’avinguin també a donar suport perquè els comptes superin la primera tria. «Si fan propostes assenyades, han de demostrar-les on són els instruments que les facin possibles», ha instat Martí, que ha recalcat que l’esborrany del pressupost incorpora un fons de contingència de 90 milions d’euros per cobrir despeses extraordinàries derivades de la crisi econòmica i la inflació.

Notícies relacionades

«¿90 milions són pocs? Ampliem-los. És qüestió d’asseure’s a negociar quines partides deixem de fer per ampliar el pla de contingència per donar resposta a les necessitats que posin sobre la taula», ha assenyalat Martí, que ha emfatitzat que el govern local està disposat a negociar «fins a l’última de les partides» amb l’oposició per ratificar els comptes. Per la seva banda, la regidora Neus Munté (Junts) ha admès que la condició dificultarà que l’acord prosperi. «Un pressupost marca prioritats, podem compartir la prioritat d’un fons contingència i d’altres de caràcter sectorial, però estem en desacord en l’ordre de prioritats» que l’executiu local marca, ha respost Munté.

La proposta de Junts aprovada aquest dimarts contempla tres línies d’ajudes. D’una banda, planteja que s’estableixin subsidis específics i d’emergència per afrontar els sobrecostos de subministraments energètics; propugna també que l’ajuntament transfereixi imports extraordinaris per a la millora de l’eficiència energètica a les instal·lacions que allotgen entitats socials, i, finalment, reclama un pla d’ajudes excepcionals per a «fundacions, entitats, consells, clubs i empreses del sector social, esportiu i cultural que gestionen equipaments públics municipals» per alleujar els sobrecostos energètics.