Controvèrsia nadalenca a Barcelona

El pessebre de Sant Jaume serà més barat i «tornarà a sorprendre»

  • La decoració costarà 100.000 euros, la meitat que l’any passat, i el govern municipal defensa continuar optant per dissenys allunyats de la tradició

El pessebre de Sant Jaume serà més barat i «tornarà a sorprendre»

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara no es coneix el disseny del pessebre que s’instal·larà com cada Nadal a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, però genera debat abans fins i tot de conèixer-se. El govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau ha admès aquest dimarts que la decoració no eludirà el debat, igual que en anys passats, quan ha provocat discussió per reinterpretar la tradició amb una relectura artística moderna i allunyar-se dels models aferrats a la litúrgia catòlica, amb figuretes i la recreació del portal després del naixement de Jesús. 

«El pessebre tornarà a sorprendre», ha avançat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, que ha revelat que el cost rondarà els 100.000 euros. És la meitat que el 2021, que es van disseminar figures lluminoses des de Via Laietana fins a la Rambla i es va penjar un bou i una mula a les façanes de l’ajuntament i la Generalitat. «Hem optat per la contenció pel moment actual», marcat per l’encariment de preus, ha indicat el regidor dels comuns. 

Notícies relacionades

Martí ha defensat «reinventar, readaptar i reactualitzar» el ritu, amb la condició de mantenir el «respecte a tota creença». Per contra, el PP ha demanat que aquesta vegada es col·loqui un pessebre clàssic davant l’ajuntament. La proposició dels conservadors s’ha aprovat en la comissió de Drets Socials i Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, gràcies a l’abstenció de les dues forces de govern, Barcelona en Comú i PSC. No obstant, el regidor popular Óscar Ramírez ha donat per descomptat que la petició caurà en sac foradat i ha acusat l’executiu de Colau d’haver contractat «antipessebres» durant el seu mandat, amb la suposada intenció d’«ocultar les tradicions de Nadal».

«Lamentem que no tinguem un pessebre tradicional a Sant Jaume i, si m’ho permeten, com Déu mana», ha conclòs el membre del PP. Martí ha replicat que Barcelona no pot aspirar a ser moderna sense gosar a canviar els costums. «No pot ser que vulguem ser la ciutat més creativa, innovadora i formidable del món, que ens emocionem perquè vingui el Mobile World Congress i la Copa Amèrica i no ens atrevim a innovar en una de les tradicions més importants que tenim», ha defensat. Tant el membre dels comuns com el popular han coincidit que la controvèrsia sobre el pessebre està tan assentada a la ciutat com l’hàbit d’exhibir-lo a Sant Jaume.