Les eleccions del maig

Trias ultima a Londres la decisió de tornar a presentar-se a les municipals

  • L’exalcalde digereix la sortida de Junts del Govern, que malgrat trencar una de les seves condicions per optar a l’ajuntament no l'ha fet renunciar als seus plans

  • «Entenem que és qüestió de dies que ho confirmi», assegura el portaveu del grup municipal dels postconvergents sobre la possibilitat que repeteixi

Trias ultima a Londres la decisió de tornar a presentar-se a les municipals

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Xavier Trias va demanar estabilitat a Junts per Catalunya i en el si del Govern de coalició que el partit mantenia amb ERC com una de les seves condicions per presentar-se a les eleccions municipals del maig a Barcelona, i, aquesta estabilitat, que no és que fos molt sòlida, ha saltat pels aires. I malgrat això, l’exalcalde no ha llançat la tovallola.

Més aviat al contrari: tots els consultats creuen que agafarà uns dies per digerir la ruptura de l’Executiu català per acabar confirmant que s’hi presenta. «Entenem que és qüestió de dies que confirmi que es presentarà», assegura Jordi Martí Galbís, portaveu de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, que afegeix: «Tenim enquestes bones tirant a molt bones».

Visita privada

Junts manté el seu suport al fet que encapçali la seva llista a la capital catalana, amb l’objectiu de presentar batalla i la convicció que no serà una comparsa de la cita, que té opcions de governar. Mentrestant, Trias no s’ha pronunciat sobre els seus plans i es troba a Londres en una visita privada amb amics. No és que pugui retardar molt l’anunci de quins són els seus plans. Els seus rivals donen per fet des de fa setmanes que s’hi presentarà, i de fet molts esperaven que ho anunciés per la Mercè.

Quant als seus partidaris, una candidatura de Trias és una opció que es presenta més que convenient en el context de la situació de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, on és intranscendent en les votacions des que es va iniciar l’actual mandat, el 2019. L’oposició que va encapçalar Elsa Artadi va ser de perfil dur en el discurs, però el seu abandonament ho va deixar en res. Les perspectives electorals eren llavors considerablement negatives.

Sense oposició interna

Si Trias decidís ara no presentar-se, la situació de neguit seria considerable. El que sembla clar, diuen fonts del partit, és que després del que ha passat en el Govern català, tot indica que si l’exalcalde decideix presentar-se no hi haurà un debat intern entre els postconvergents que pugui qüestionar aquest pas. No és moment per a més tempestes a Junts.

Quant a les enquestes que cita Martí, hi ha qui diu que superen els 10 regidors que va aconseguir el 2015, i d’altres que rebaixen el pronòstic a vuit o nou regidors, que ja serien tres o quatre més dels que el grup té ara.

Trias va fixar quatre condicions per encapçalar la llista postconvergent al maig: llibertat per fer la llista; estabilitat a Junts i en el Govern; llibertat per elegir coalicions postelectorals, i anar-se’n a casa seva si no es converteix en el pròxim alcalde.

Un pacte amb el PSC

Notícies relacionades

La primera sembla garantida. La segona no es donarà, i ara toca digerir-ho i seguir endavant malgrat l’incompliment: de fet Trias ja ha rectificat abans, inicialment va assegurar que no s’hi presentaria. La tercera sembla ara més fàcil que abans. Una vegada trencat el Govern compartit amb ERC, ¿qui s’oposaria al fet que Trias busqués suport en un tercer, diguem-ne PSC, per deixar Colau i Ernest Maragall, alcaldable d’ERC, fora del govern?

L’última condició també és acceptada, i parteix de la convicció que si Trias se’n va, quedaran perfils per encapçalar el grup, sigui el de la seva presidenta actual, Neus Munté, o el del ja exconseller de Salut, Josep Maria Argimon, cridat a figurar en la llista de Trias com a número tres. I si tot i que se’n vagi, l’exalcalde ha millorat els números de Junts, a ningú en el partit li semblarà malament.