Crisi climàtica

Les famílies nombroses creuen que la modificació de la ZBE les «discrimina»

La Fanoc creu que la modificació de la zona de baixes emissions perjudica les llars amb més de quatre persones

  • Barcelona rebaixa les restriccions de la zona de baixes emissions

Les famílies nombroses creuen que la modificació de la ZBE les «discrimina»

ÁNGEL GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Discriminades, així se senten les famílies nombroses de Catalunya després de la modificació de l’ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE) que ha fet l’Ajuntament de Barcelona. En un comunicat fet públic aquest dijous, el director de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc), Raúl Sánchez, ha lamentat que encara estan esperant que els truqui «algú del consistori per trobar una solució satisfactòria per a tothom».

A més, Sánchez ha criticat que el govern d’Ada Colau no hagi parlat amb els afectats després d’adaptar la normativa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest sentit, Barcelona va rebaixar aquest dimarts les restriccions de la zona de baixes emissions.

Mateix barem segons el tipus de famílies

La Fanoc ha retret al consistori que el barem que proposa per a les famílies amb ingressos econòmics anuals inferiors a dues vegades l’indicador de la renda d’efectes múltiples (Iprem) no inclogui les llars amb més de quatre persones, que «s’hauran d’adaptar al mateix barem».

«Per a l’Ajuntament de Barcelona les famílies nombroses no existeixen, malgrat que la Generalitat acrediti més de 28.000 famílies a Barcelona amb el títol de família nombrosa, és a dir, s’ignora uns 145.000 ciutadans que viuen en una família nombrosa», han criticat.

Per això, l’associació ha demanat al consistori que incorpori a l’ordenança mesures per esmorteir l’impacte en les famílies nombroses, que necessiten vehicles més grans «amb barems que incorporin tots els membres de la unitat familiar, per no discriminar ni excloure ningú.»

Notícies relacionades

Mesos enrere es deia que els cotxes amb etiqueta groga també quedarien fora de l’àmbit de les rondes de Barcelona, però va ser desmentit pel govern d’Ada Colau, que sí que va defensar que aquesta mesura arribarà tard o d’hora, però no ara com ara.

Els canvis més importants són els següents: es passa de 10 a 24 autoritzacions anuals per entrar a la ZBE amb un automòbil sense etiqueta (amb la reserva prèvia a la web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona), els professionals que utilitzen furgoneta i que estiguin a cinc anys de la jubilació podran evitar la compra d’un vehicle nou que no aconseguiran amortitzar i les famílies amb rendes baixes quedaran exemptes de les restriccions (mesura que ja s’aplicava a treballadors autònoms). La reforma de l’ordenança inicia ara el periple burocràtic, amb la idea que es pugui aprovar definitivament al gener.