Contra la contaminació

¡Compte! Aquesta és la multa per entrar en una zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona

La capital catalana figura entre les que imposen sancions més altes a tot Europa

Les multes es continuen imposant malgrat la sentència contrària del TSJC, que no s’ha executat

  • La ZBE de Barcelona, la més cara d’Espanya

  • Així funciona la ZBE de Barcelona

¡Compte! Aquesta és la multa per entrar en una zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona

ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i que ha sigut objecte d’una gran controvèrsia judicial després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tombés la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona, la mesura ambiental continua vigent i tots els cotxes que no disposin del distintiu ambiental de la DGT tenen prohibit circular per les rondes de Barcelona. La resolució no és ferma i no s’aplica, davant la «cadena de recursos» presentats per evitar que la sentència sigui ferma, cosa que comportaria la suspensió de la ZBE.

Paral·lelament al procés judicial, el Govern central ha llançat un decret en què fixa els mínims que han de cobrir les zones de baixes emissions, entre els quals les sancions.

Barcelona figura precisament entre les més cares d’Europa i és la que imposa sancions més dures a Espanya.

El rànquing

Bèlgica se situa com el país menys permissiu amb els vehicles contaminants. La multa per accedir a la zona vetada de Brussel·les és de 350 euros (150 euros per als estrangers). Les també belgues Anvers i Gant graven amb 150 euros l’accés a les seves zones lliures d’emissions als vehicles no autoritzats. Però Barcelona se situa, junt amb les localitats neerlandeses d’Amsterdam, la Haia, Utrech i Arnhem, al tercer lloc de les ciutats que més multa imposen per transitar per la zona de lliures emissions sense ser un vehicle autoritzat. En totes, la sanció mínima és de 100 euros.

A Barcelona les multes van de 100 a 499 euros per a infraccions lleus (incomplir la prohibició de circular per la ZBE per part dels vehicles de les categories L, M1 i N1 –que inclouen cotxes i motos–).

Notícies relacionades

Multes de 500 a 999 euros per a les infraccions greus (incompliment de la prohibició dels vehicles de les categories M2, M3, N2 i N3).

multes de fins a 1.803 euros per a les infraccions molt greus (circular per la ZBE amb els vehicles més contaminants en cas d’haver-se declarat un episodi de contaminació de l’aire per l’òrgan competent de la Generalitat). Les sancions es poden incrementar en un 30% en cas de reincidència de la persona responsable.