Art urbà

Barcelona ultima un canvi de model en la gestió dels murs legals per a grafiters

La iniciativa municipal, Murs oberts, estarà llesta a finals d’any i preveu tenir entre 20 i 30 espais oberts als artistes urbans repartits per tota la ciutat

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ordenança cívica que Barcelona va posar en marxa el 2005 prohibeix qualsevol expressió d’art urbà, la bona i la dolenta. Tan il·legal és embrutar parets, persianes i mobiliari urbà amb ‘tags’ –les firmes dels grafiters– com dignificar espais amb pintura mural elaborada. Els primers continuen vandalitzant la ciutat il·legalment; els segons van buscar una alternativa després de la publicació de la normativa: el 2012, després d’anys d’esforços, Marc Garcia i la productora Rebobinart van aconseguir pactar amb l’ajuntament espais legals perquè els artistes poguessin deixar anar la seva pulsió artística sense por de les sancions. Es tractava de murs oberts per a tothom i gestionats a través d’una aplicació Murs Lliures. L’experiència compleix una dècada i amb l’aniversari arriba la notícia: el consistori vol ampliar el nombre d’espais –ara en són vuit– i portar-ne la gestió directament. A Rebobinart ho aplaudeixen. 

Espais localitzats

Des de l’ajuntament reconeixen la feina feta per la productora i admeten «la necessitat i demanda d’espais a la ciutat perquè els qui vulguin expressar-se artísticament ho puguin fer sense haver de preocupar-se per si estan cometent una il·legalitat». És per això que a principis d’any, des de l’Icub i l’Institut de Paisatge Urbà, van engegar el programa que esperen que estigui actiu abans no acabi el 2022. De moment té ja els espais localitzats, públics i privats. L’aspiració és que n’hi poguessin haver dos per districte, però la realitat s’imposa: «En certes parts de la ciutat per les seves característiques és més fàcil trobar murs que en d’altres». A l’Eixample és molt més complicat que a Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, així que pot passar que la distribució no sigui homogènia. Però l’ambició existeix: «Ens agradaria que hi hagués entre 20 i 30 murs a tota la ciutat», apunten fonts municipals. 

Codi de bones pràctiques

Notícies relacionades

La prospecció dels murs es va fer seguint unes premisses: fàcil accés i a peu de carrer, no més de tres metres d’alçada per motius de seguretat i lluny dels espais patrimonials pel fet que no sempre es respecten els límits dels murs. Ara s’està a l’espera que els districtes, els que tenen l’última paraula sobre el tema, hi donin el vistiplau. Cosa que esperen que passi a l’octubre, moment que també es tindrà a punt la senyalística dels esmentats murs. La resta serà posar la pàgina web en marxa i negociar un acord en els casos en què els murs siguin de titularitat privada. «El calendari és difícil de precisar», afirmen des del consistori. No s’esperarà a tenir tots els murs en condicions, sinó que «s’aniran posant a disposició dels creadors a mesura que estiguin disponibles». L’horitzó no sembla gaire llunyà: «La idea és que estigui en marxa a finals d’any».  

També hi haurà un codi de bones pràctiques, res difícil de complir com «no pintar motius xenòfobs o que incitin a la violència», i recollir els aerosols a l’acabar. I un avís: «La idea és que hi hagi rotació i que tothom hi tingui accés», així que «no hi haurà manteniment de cap proposta artística».