Discrepància

ERC i Junts s’afegeixen al malestar pel ‘compromís metropolità’ de Colau

  • El coordinador del pla estratègic remarca que la iniciativa de la Barcelona dels cinc milions no persegueix ampliar l’AMB

  • El gruix dels alcaldes del PSC a l’Àrea Metropolitana, amb Núria Marín al capdavant, no acudirà a l’acte

ERC i Junts s’afegeixen al malestar pel ‘compromís metropolità’ de Colau

EFE/Marta Pérez

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’anunci de la plantada a Ada Colau per part de diversos alcaldes metropolitans, entre ells els més significatius del PSC, a l’acte en el qual l’alcaldessa de Barcelona presentarà el Compromís Metropolità el pròxim 7 d’octubre, ha tingut com a conseqüència reaccions i silencis significatius. ERC i Junts, que juntament amb el PSC són els companys dels comuns en el govern de l’AMB, critiquen també Colau per considerar que ha eludit el consens.

La plantada, que va avançar divendres aquest diari, respon segons els seus promotors a la convicció que l’aposta per la regió metropolitana (la Barcelona de 164 municipis i cinc milions d’habitants) ha sigut poc menys que monopolitzat per Colau, i que desenvolupar-lo suposaria enfrontar-se a la Generalitat per una possible col·lisió competencial.

És una visió que es troba als antípodes de la d’Oriol Estela, coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), institució privada que tutela aquest debat territorial. El pla serà el resultat final d’un debat que va arrencar fa dos anys al Saló de Cent. Estela remarca que la idea no és ampliar l’AMB, que consta de 36 municipis i suma 3,3 milions d’habitants: «El que es planteja és trobar mecanismes de col·laboració en àmbits específics per a projectes d’aquesta escala. I dels temes de governança ja se’n parlarà, és un tema que queda per a més endavant».

Una «Catalunya en xarxa»

Fonts d’ERC remarquen dos aspectes. Un, que els republicans aposten per una «Catalunya en xarxa» que no casa amb posar l’accent en una part del territori, per gran que sigui. El segon afecta directament Colau: els republicans consideren que la seva aposta metropolitana és només de cara a la galeria, que en aquests anys no ha prestat atenció a l’AMB.

Junts per Catalunya remarca que la plantada dels alcaldes posa de manifest que Colau no té lideratge metropolità. «Només busca una foto preelectoral», diuen fonts del grup postconvergent a l’Àrea Metropolitana. Les mateixes que indiquen que el desacord amb el PSC, soci de govern de Barcelona en Comú a la capital catalana, és «el mateix» que les dues parts han mantingut al consistori: «Desavinences que han portat la ciutat a la degradació i a un cert col·lapse».

Doble votació aquesta tardor

Estela insisteix que no té sentit polititzar l’anàlisi que ha anat construint el pla estratègic, l’aprovació del qual per part del consell rector de l’organisme està prevista per al novembre i per part del consell general, al desembre. Tot i que el coordinador afirma que si s’enverina la polèmica podria ajornar-se fins després de les eleccions. Remarca que el pla estratègic no és una cosa que incumbeixi només als ajuntaments i encara menys que sigui una cosa que estigui en mans del de Barcelona. En el consell general, precisa, figuren 400 entitats.

«El que volíem fer el 7 d’octubre és un agraïment a totes les entitats participants. Els parlaments polítics només eren una part», afirma. Els rivals de Colau sostenen que la proximitat de les eleccions municipals del maig pròxim converteixen la presentació d’aquell dia en una espècie d’acte de precampanya.

L’amfitriona, en vídeo

Notícies relacionades

En l’acte, en el qual es preveuen actuacions artístiques, estan anunciades intervencions de Colau, de la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Federació Catalana de Municipis, Olga Arnau, d’ERC, i de l’alcaldessa de la localitat on se celebrarà l’acte, Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete.

Segons Estela, Cañete no hi podrà assistir per qüestions personals però ho farà mitjançant un vídeo gravat. Marín no hi acudirà. Aquest diari ha intentat confirmar sense èxit si Arnau serà o no a la presentació del Compromís Metropolità en aquest acte del 7 d’octubre en el qual hi ha previstes també actuacions artístiques.