Aturada en el transport públic

Comença la vaga d’autobusos a Barcelona: aquests són els serveis mínims

  • La Generalitat ordena un 40% del servei habitual en hora punta per aquest dijous, un 33% de trajectes durant les aturades parcials dels dies de festa i un 20% per a la resta de jornades

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desacord entre Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els sindicats aboquen Barcelona a una vaga de bus que va començar la mitjanit passada, a les portes de l’inici de la Mercè. Davant el desacord que empeny la ciutat a una nova tanda d’aturades en el transport públic durant la festa major, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha decretat serveis mínims per mirar de minimitzar les molèsties per als passatgers

La conselleria ha ordenat que es presti el 40% del servei habitual d’autobús de 06.30 a 09.30 hores i de 16.00 a 20.00 hores aquest dijous, quan els sindicats amb representació en el comitè d’empresa han convocat una jornada de vaga de 24 hores. Per a la resta del dia, la Generalitat exhorta a garantir un 20% dels trajectes habituals i un bus de barri per línia.

La vaga es prolongarà del 23 al 30 de setembre amb aturades parcials, de 02.00 a 04.00 hores, de 10.00 a 12.00 hores i de 21.00 a 23.00 hores. Coincideix amb els dies de la festes, amb multitud d’activitats en diferents horaris al llarg de la ciutat. Davant la possibilitat d’afectacions, la Generalitat insta a mantenir un 33% del servei durant les franges horàries en què es programen les aturades entre el 24 i el 26 de setembre, coincidint amb els festejos per la Mercè. Els serveis mínims es rebaixen a un 20% per als tres horaris de vaga en els dies 23, 27, 28, 29 i 30 de setembre.

El decret de la Generalitat apunta que «és necessari assegurar una mobilitat consistent en un percentatge superior al servei habitual» durant el 24 de setembre i els tres dies següents de festa major. En aquest sentit, al·lega que «hi ha programades diverses activitats socials, culturals i festives en diversos punts de Barcelona, que comporten una gran mobilitat ciutadana».

Els motius de la protesta

Els sindicats ACTUB, CGT, SIT, CCOO i UGT secunden la convocatòria de vaga als busos de TMB, que compta amb una plantilla de 4.459 treballadors. Els representants dels treballadors denuncien que l’empresa dependent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona manté congelades les negociacions per revisar el conveni col·lectiu i reclamen una pujada salarial per compensar la inflació. 

Notícies relacionades

Al seu torn, atribueixen una mala gestió a la companyia que, segons asseguren, provoca «danys en la salut» dels treballadors. Inspecció de Treball ha advertit en les últimes setmanes sobre l’acumulació de dies de descans pendents que se solen deure als conductors dels autobusos de Barcelona.

Per la seva banda, TMB acusa els sindicats d’haver trencat les negociacions, aferrant-se a demandes «maximalistes» i sense atendre l’oferta de l’empresa. La companyia s’ha compromès a mirar de mantenir contactes al llarg d’aquest dimecres per intentar que la vaga es desconvoqui.