Protesta en el transport públic

La plantilla de bus de Barcelona planeja allargar la vaga

  • L’assemblea de treballadors aprova convocar una nova tanda d’aturades a l’octubre i una jornada de vaga total per al 9 de novembre

La plantilla de bus de Barcelona planeja allargar la vaga

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plantilla del servei d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha aprovat aquest migdia allargar la vaga que ha començat aquest dijous amb una atura total, que ha provocat llargues esperes i aglomeracions en les parades al llarg del matí. L’assemblea de treballadors ha ratificat el calendari d’aturades de dues hores repartides en tres franges horàries, previstes a partir de demà i que conclouran el 30 de setembre.

Al seu torn, el personal que ha acudit a la reunió ha acceptat que el comitè d’empresa registri aquest divendres l’anunci d’una nova convocatòria de vaga parcial de dilluns a divendres. En cas de prosperar una nova tanda de protestes, es compta que comencin el 10 d’octubre, sense fixar d’entrada una data límit. Finalment, l’assemblea s’ha avingut a preveure una nova jornada de vaga de 24 hores el 9 de novembre, en cas que no fructifiqui un acord entre l’empresa i els representants dels treballadors, que exigeixen un augment salarial d'acord amb la pujada de la inflació.

En cas de materialitzar-se el calendari de mobilitzacions, els convocants de la vaga d’aquest dijous programarien un nou torn d’aturades per franges de dues hores d’aquí a mig mes, el marge d’antelació que s’exigeix entre l’anunci de la convocatòria i l’inici de les protestes. La freqüència de pas dels busos de TMB es reduirà de 02.00 a 04.00, de 10.00 a 12.00 i de 21.00 a 23.00 hores a partir d’aquest divendres i fins a final de mes. La Generalitat ha decretat serveis mínims per mirar de moderar les afectacions. El comitè d’empresa té pendent d’estudi quines seran les franges en què el servei es veurà minvat en cas de tirar endavant un nova vaga a partir de l’octubre.

Les causes de la mobilització

Els sindicats convocants de les aturades (ACTUB, CGT, SIT, CCOO i UGT) acusen la direcció de TMB de mantenir congelades les negociacions del conveni. Li recriminen que no accepti transferir un augment de salari a la plantilla de 4.459 treballadors per evitar que pateixin una pèrdua de poder adquisitiu per l’encariment generalitzat de preus.

Notícies relacionades

TMB oposa que ha acceptat elevar les retribucions fins a un 2%, el màxim que li permet la Llei de Pressupostos de l’Estat, recalca. La companyia de transport públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona acusa els representants sindicals d’haver trencat les negociacions en els últims dies sense atendre l’oferta d’acord de l’empresa. A més, titlla les reivindicacions de «maximalistes». 

Per contra, els sindicats afirmen que TMB té marge per pujar els conceptes variables del sou de la plantilla per atenuar les variacions de l’IPC. També atribueixen una mala gestió a l’empresa que, segons sostenen, provoca danys a la salut dels treballadors. Un informe recent d’Inspecció de Treball ha advertit de l’alta quantitat de jornades de descans que es deuen a part del personal. En canvi, TMB nega anomalies en aquest sentit, recalca que ha arribat a acords amb els sindicats per tornar els dies festius pendents i oposa que l’absentisme laboral ha descendit en els últims mesos.