Jornada sense ‘hits’

Dia sense cotxes 2022 | Barcelona renuncia a grans talls en el dia sense cotxes 2022

  • El consistori considera que la pacificació ja és una «política real al llarg de l’any»

Dia sense cotxes 2022 | Barcelona renuncia a grans talls en el dia sense cotxes 2022

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El dia sense cotxes 2022 arriba sense grans talls de trànsit ni imatges sorprenents de vianants conquerint autopistes urbanes. En aquesta edició, l’última abans d’eleccions, el govern d’Ada Colau ha preferit reduir l’impacte de la jornada central (dijous) i aposta per un programa de proximitat al llarg de tota la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. ¿La raó? Considera que la pacificació de Barcelona ja són «polítiques reals al llarg de l’any».

Així, el simbolisme d’aquest dijous queda reduït a mitja dotzena de carrers sense trànsit als barris i una jornada municipal sobre innovació en mobilitat a l’Institut d’Estudis Catalans. Res a veure amb els talls icònics d’Aragó, passeig de Gràcia, passeig de Sant Joan o Diagonal que ha impulsat el consistori els últims anys. El teixit associatiu –escoles, entitats veïnals, de ciclistes– són les que mantindran viu aquest 2022 l’esperit d’aquesta jornada internacional amb petites accions escampades per la ciutat.

Cinc talls als barris

El carrer més cèntric que viurà una interrupció de circulació és Bailèn, entre Gran Via i Casp de 9.30 h a 13 h, per les activitats que organitza l’escola Mare del Diví Pastor. A Horta-Guinardó hi ha previstos dos talls (8.50-9.15h i 16.15-18.30h) al carrer Pintor Pradilla entre el passeig Font d’en Fargues i Campanar. El trànsit deixarà pas a un circuit de bicicletes i patinets, impulsat per les famílies de l’Escola Font d’en Fargas.

A la Vila de Gràcia l’escola Nou Patufet tallarà el carrer Bruniquer de 9 h a 16.30 h per promoure jocs al carrer. Al mateix districte, la fundació privada Nexe dedicada a persones amb discapacitat lidera una pacificació exprés d’una hora (de 12 h a 13 h) del carrer Cardener, entre l’Escorial i Sors, per fer jocs de motricitat amb espuma i colors. Les mateixes activitats podran disfrutar-se al carrer Saragossa (Sarrià-Sant Gervasi ) de 9.45 h a 12 h, en un altre tall impulsat en aquest cas pel centre cívic Vil·la Urània.

¿Objectiu aconseguit?

Notícies relacionades

«Aquest any s’ha optat per una jornada sobre mobilitat i algunes activitats organitzades pel teixit associatiu i de més de petit format en carrers de la xarxa secundària», confirmen fonts municipals. L’executiu Colau justifica que «la reivindicació per aconseguir més espai per als vianants, que s’expressava amb diferents talls en edicions anteriors del dia sense cotxes, ja s’ha anat convertint en una política real al llarg del passat i actual mandat».

Així, citen polítiques com les reformes de pacificació d’artèries com la Meridiana i entorns escolars, els caps de setmana Obrim Carrers a Gran de Gràcia i a la carretera de Sants, i la prioritat per al vianant en les superilles. No obstant, admeten que aquesta jornada continua sent «important» i per això n’ha mantingut la celebració.

Temes:

Trànsit