Un espai esperat
El Ministeri de Cultura anuncia l’inici de les obres de la Biblioteca Provincial de Barcelona
L’equipament, el primer de titularitat estatal a la ciutat i amb un retard de dècades, començarà a construir-se el 2023 i estarà acabat el 2027
El centre, amb un pressupost de 55 milions, s’aixecarà en un solar de l’ajuntament junt amb l’estació de França i serà gestionat per la Generalitat
El projecte es remunta a l’albor dels temps. Impossible enumerar les vegades que el Ministeri de Cultura ha parlat de la construcció de la Biblioteca Provincial de Barcelona (Biblioteca Pública de l’Estat, segons vocabulari actual, i Biblioteca Central Urbana, segons argot municipal), una inversió de l’Estat a Catalunya que porta temps en repòs. La proposta es va iniciar el 1989, amb el ministre Jorge Semprún, i es va acordar en un ja llunyà 1997 entre el Govern central, la Generalitat i l’ajuntament, però malgrat els nombrosos anuncis (i canvis d’ubicació), la biblioteca continua sense ser una realitat.
Aquesta vegada sembla que va de debò. O almenys això ha assegurat el ministre Miquel Iceta aquest divendres durant la presentació de la posada en marxa del projecte: un edifici de nova planta junt amb l’estació de França (a l’avinguda del Marquès de l’Argentera) amb una superfície de 16.168 metres quadrats útils (21.548 totals) i 55 milions de pressupost, que començarà a aixecar-se a finals de 2023 i es preveu acabada el 2027.
Demolicions al solar
Mentrestant, aquest any, el dia 14 de setembre, començaran els treballs de demolició de les construccions que ocupen el solar en el qual es construirà el futur equipament, treballs als quals es destinaran 1,4 milions d’euros. 283.888 euros més s’invertiran en l’actualització del projecte existent, per adaptar-lo tant a les noves necessitats de la biblioteca com a les noves normatives en matèria energètica i tecnològica, i també per ajustar-lo als preus de mercat actuals. No en va el projecte és del 2010, any en què l’UTE formada pels estudis barcelonins Nitidus Arquitectes (amb Josep Maria Miró i Gellida al capdavant) i Serveis d’Arquitectura Betarq va guanyar el concurs que va convocar el ministeri.
Notícies relacionadesAbans i després, només hi ha hagut problemes, retards i oblit. La troballa de les restes arqueològiques del 1714 al mercat del Born, va impossibilitar la seva ubicació inicial, després es van estudiar diverses propostes fins a arribar a l’actual, el 2005. La crisi del 2008 va posar el projecte a la nevera en espera de temps de més bonança econòmica i l’Administració del Partit Popular es va interessar tan poc pel tema que no li va reservar cap partida pressupostària. El 2021, tres dècades després, el Ministeri de Cultura va anunciar que reprenia les reunions per parlar del tema, trencades el 2014, amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. I aquest divendres hi ha hagut presentació amb presència de les tres administracions.
Serà la primera biblioteca de titularitat estatal que allotjarà la ciutat i comptarà amb espais flexibles i confortables dissenyats segons criteris d’accessibilitat, adaptabilitat, transparència, sostenibilitat i eficiència energètica per donar servei a 1.664.182 usuaris potencials i allotjar 600.000 volums. I serà, a més, la biblioteca pública estatal amb més inversió de les construïdes fins al moment pel Govern i la més gran, triplicant l’espai de la mida mitjana de la resta. S’aixecarà sobre un solar cedit per l’ajuntament i, quan sigui una realitat, la seva gestió es transferirà a la Generalitat.